Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezaměstnanost, pracovní místa, práce pro toho a toho...

  Všichni se zaklínají tím, že lidé nemají práci a že je třeba jim tu práci dát, ALE ta práce už není tím, čím původně byla. Ten umí to a ten zas tohle, mně se zdá, že už to dávno neplatí.

  Řemeslo už dávno nemá zlaté dno. Dnes vládnou technologe IT. Je zvláštní, že se pořád vymýšlelo jak usnadnit člověku život a to tak, že jeho práci nahradí stroje a roboti a teď, když se tak stalo a na všechno jsou stroje a roboti, se křičí, že lidé chtějí práci. Není to trochu paradox? Vesnice se vylidnily, přestože jen ze země se dá vyprodukovat jídlo. Ale i tady vládnou stroje a tak lidí je třeba minimum. Vlastně se nadává na to, co se léta chystalo. Lidé se měli jen bavit ne? Zboží jsou plné obchody, obvykle za pakatel, protože to vše vyrábí stroje. 

  Nejde přeci o to pracovat jen pro práci samotnou. Ta práce by lidem měla být potěšením, možností nějak vyniknout, něco dokázat, ale jde to dnes? Spousta lidí pracuje ve sféře všelijakých charitativních organizací, kde se starají o lidi s nějakým postižením, s nějakou poruchou a hendikepem a legrační je, že těmi "postiženými" jsou už i nezaměstnaní, kteří se dostávají do problémů, protože jejich uplatnění na trhu práce je složité vzhledem k jejich věku například. Je to taková zvláštní symbióza. Jedni se starají o druhé, kteří se o sebe nepostarají a kdyby se postarali, zase by práci ztratili ti, co se starají. No není to šaškárna?

  Je to začarovaný kruh? Dříve se řemeslo dědilo z otce na syna. Dnes se s tím řemeslem může jít syn tak akorát vyfotit barevně u Chrta. Ačkoli dnes se ani ten Chrt nechytá, protože v dnešní době technických vymožeností si obrázek vytvoří každý sám doma na počítači a mobilem. Jestliže se má vytvořit pracovní místo za miliony, jakou asi může vytvářet hodnotu takový člověk? Když vidím ta kvanta letáků, které se vytisknou a pak distribují do schránek, na kterých je obvykle nápis "BEZ REKLAM" a stohy těch letáků končí v lepším případě v kontajnerech na papír, aniž si je kdo prohlédne. A baví a najdou se v tom ti brigádníci, kteří se s tím nadřou, roztřídí to a roznesou? Pochybuju. Prostě si přivydělají, aby měli na základní potřeby. 

Často si říkám, jaká práce je dnes vlastně třeba? Na všem smysluplném se šetří. Třeba v nemocnici musí jedna sestra stačit na celé oddělení. Pacienta si tam nikdo nevšimne celý den. Myslím, že se zde naprosto vytratil onen lidský rozměr. A pak jsou organizace charitní, které posílají k pacientům dlouhodobě upoutaným na lůžko dobrovolníky, kteří si s nimi chodí povídat. Zadarmo samozřejmě. Sami žijí z dávek a podpor.

Co se děje ve školství? Maturity jsou též dílem IT specialistů a taky to tak vypadá. Chaos. Maturují učni jako středoškoláci a uplatnění je stejně mizivé pro maturanty, ať jsou z průmyslovky nebo učňáku.

Všechno se jaksi smrskne do velkého celku, například pořádek ve městě má na starost firma, veškeré prostředky se přelijí na její účet a město je jedno velké smetiště. Ale radnice nemůže nabrat brigádníky, kteří by zametli kolem laviček v parcích, protože finance spolkne jedna firma s pár lidmi, kteří obsluhují stroje. Velké stroje, které nemůžou obejít každé místo, zaházené vajgly od kuřáků. Očividně tudy cesta k pořádku ve městě nevede, ale změní se něco? Kdepak. Pořád se vyhlašují státní zakázky a tendry.

Výroba se přesune tam, kde dřou novodobí otroci za minimum peněz, kteří vychrlí toho pro celou Evropu. Není to ani kvalitní, ani nápaditý, jen je to laciný a to je jediné kritérium.

Pak ale ti, kteří nějakou práci mají, byť je to třeba úklid nějakých kanceláří a rozhodně to není to, co by mohlo uspokojit tvůrčí schopnosti člověka, nevraží na ty, kteří jsou na podpoře, protože práci prostě nenajdou. Pak člověka napadá, o čem ten život vlastně je. Tohle je spíš takové přežívání a čekání, že přijde něco lepšího. ALE ODKUD? V politice jsou pořád ti samí, většinou ti, kteří ani nikdy neměli potřebu pracovat. Zato ale s přijmy, na které takový normální člověk pracuje půl roku a ti tvoří zákony a TAKY to podle toho vypadá. Vymýšlí tam ptákoviny a popravdě spíš hrají jakési divadýlko, aby se zdálo, jak jsou tam třeba. Osočují se, handrkují o slovíčka, spí, cestují, jeden druhému závidí...

Někteří pak své finanční nároky přeženou a jdou sedět. Je to ostuda ukrutná, že člověk, který se ucházel o přízeň lidí pak takhle skončí. A že jich přibývá. Kolik je jich na útěku? A jaký to má smysl? Takový člověk dokázal jen to, že ani krást neumí, protože byl usvědčen.

Služby - taky oblast, ale dnes si je mnohý člověk nemůže dovolit. Jsme si vzájemně pro sebe drahý a tak, podobně jako za komunistů, si děláme vše sami, pokud to zvládneme. Hospod se vyrojilo jako hub po dešti, ale jedni nemají čas tam chodit a druzí na to nemají peníze. A tak krachují i ty hospody a služby vůbec.

Práce prostě není, protože práce jako takové zkrátka není už zdaleka tolik třeba. Zastanou to stroje a roboti a co nezastanou, to se zvládne s brigádníky ze zemí, kde je ještě hůř a kteří zde pracují za pakatel, nebo se to doveze odjinud, z nějaké jiné země EU. A kde by byla práce, tam nejsou peníze a tak se raději vyplácí všelijaké dávky čím dál více lidem. Pořád jich přibývá, těch potřebných, kteří si na sebe nemají jak a kde vydělat. A pořád se o tom mele a pořád se nic nemění. Zadlužení roste kosmickou rychlostí.

Život se stává jen honbou za potravou a náklady na bydlení. Baví to někoho? Zvlášť když pak slyšíme, jak se víc a víc zadlužuje náš stát a vyhazují se miliardy nebo je přemisťují všelijaký "borci" na své účty někde v daňových rájích. Je z toho cesta ven? A je ta cesta v područí Evropské unie opravdu to pravé ořechové?

Já tedy žádnou perspektivu nevidím, asi jsem pesimista.

Autor: Jiřina Faltisová | pondělí 20.5.2013 19:43 | karma článku: 16,48 | přečteno: 659x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 959x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Silné bouřky jdou Českem, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  16:32

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

U Bříství na D11 prorazil kamion svodidla a skončil ve svahu. Omezil dopravu

27. června 2024  11:11,  aktualizováno  16:27

Na D11 mezi obcí Mochov a Bříství havaroval kamion. Prorazil svodidla, zároveň u něj došlo k úniku...

Řidič v Brně srazil školačku a z místa nehody ujel, pátrá po něm policie

27. června 2024  16:17

Osobní vůz ve čtvrtek odpoledne v Brně-Přízřenicích srazil dítě mladšího školního věku, podle...

Turecký kamion se marně snažil podjet most v Brně a zablokoval městský okruh

27. června 2024  16:16

Dopravu v pěti jízdních pruzích zastavil ve středu dopoledne v širším centru Brna turecký řidič...

Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz
Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz

Pravidelné soutěže najdete také na našich sociálních sítích, především instagramu a facebooku.

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1297x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik