Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Něco o lásce (II)

 Ten, kdo opravdu miluje, snaží se zušlechtit ducha svého i svého milovaného či milované. Chce se s ním/s ní  naučit něčemu novému, povídat si o tom,  přemýšlet a dát tak dohromady svůj pohled na věc i toho druhého a tím oba obohatit.

 Ten, kdo chce prožít život v lásce, musí se pro to vědomě rozhodnout a přijmout zodpovědnost za to, že tu lásku nebude časem zraňovat natolik, že od něj odejde. Láska je totiž energie a spočine jen tam, kde vládne porozumění a něha. A žít v lásce znamená vůli dodržet to, co jsme si slíbili. Nenechat se ovlivňovat nikým jiným, trvat na svém a své myšlení a úsilí  nenechat usnout. 

Někdo řekne, že je to těžké. Má pravdu. Nejdříve nám pomáhá ta zamilovanost, která se dá popsat jako dočasné zhroucení hranic ega ve snaze uniknout před osamělostí. "Jsme jedno tělo, jedna duše", určitě dost otřepaná fráze, ale tak to je. Je to krok zpět - podvědomě jako splynutí dítěte s matkou. Vysněná jednota se ale posléze rozbijí o tvrdou realitu. Dříve nebo později se jako odpověď na každodenní problémy života znovu prosadí individuální vůle. (On chce sex, ona nechce,ona chce jít do kina, on na pivo....). Pokud se ale rozhodnou oba tu lásku sdílet, pak si to v hlavě nastaví tak, že vyhovět tomu druhému a cítit pak jeho vděk a snahu o totéž, to je to, co u nás tu lásku udrží.

 Když ale začne příkladně muž uvažovat pod vlivem kamarádů z hospody, že snažit se o to, aby i moje drahá polovička byla šťastná je vlastně omezování osobní svobody a zabředne do uvažování typu: "manželka je tlustej ošklivej chlap" co se stane? Ona tak bude opravdu vypadat. Bude nešťastná, přestane o sebe dbát, společné aktivity nahradí přejídáním se a bude oplácet stejnou mincí a je tu důvod k rozchodu.

Krásný příběh z knih o Anastasii, volně převyprávím.

Muž sedí v obývacím pokoji u televize s lahváčem, žena se pachtí v kuchyni. Muž sedí a přemýšlí o tom, proč zrovna on má takovou zlou a ošklivou ženu. Vždyť když jsem ji poznal, taková nebyla. Proč se tak změnila? Modlí se k Bohu a Bůh odpovídá:"A co by sis přál?" ON:"Přál bych si bohyni, krásnou a přívětivou". "Máš ji mít, ale musíš pro to něco udělat. Musíš se k té bohyni umět chovat a když se to budeš poctivě učit, já tvou ženu proměním". Muž se zaraduje a jde se podívat na svou ženu. Vejde do kuchyně, mile se usměje a vlídně se zeptá, co by mohl pro svou bohyni udělat. Ona je nejdřív překvapená, pak se také usměje a požádá o malou pomoc. Když muž odejde, zamyslí se žena a podívá se na sebe do zrcadla. Najednou má potřebu upravit si vlasy a výraz jejího obličeje se změní, jakoby rozzáří. Muž se vrací a vidí, že proměna již začala...

A to je celé tajemství. Vše se splní tak, jak si to přejeme, ale nesmíme zapomínat, že je to proces oboustranný. Co dáváme, to se nám vrací. Dáváme-li lásku, vrací se nám láska.

"Nirvány je možné dosáhnout jen trvalým pěstováním skutečné lásky".

Jen málo kdo je schopen vytrvat. Je běžné spíš to, že jakmile odezní zamilovanost, kterou M.Scott Peck definuje jako "Past nastraženou geny na mysl, aby se dala oklamat a vmanévrovat do manželství," začne se hledat jinde s tím, že tohle není zřejmě ten pravý/ta pravá.

Mýtus romantické lásky říká v podstatě, že každému je předem "souzen" jeden partner. Miliony lidí ztrácejí obrovské množství energie a času tím, že se pokoušejí přizpůsobit realitu svých životů tomuto nereálnému mýtu.

K vyváženému manželství a skutečné lásce lze dospět jen tehdy, přijmeme-li nezávislost obou individualit - svou vlastní i toho druhého. Jedině otevřené manželství je zdravé a nemá destruktivní vliv na duchovní růst a rovnováhu obou partnerů.

Vymezení svého "já" překračujeme díky lásce. Podáváme ruku milované osobě, jejíž růst chceme podpořit. Musíme jí být přitahováni, musíme cítit jistý závazek a něco do něj investovat. Předmět naší lásky katektujeme - jeho obraz je psychologicky zabudován do nás samotných. Všechno, co o něm víme a co pro nás znamená, se stalo součástí naší osobnosti, naší identity, moudrosti a životních osudů. To je to rozšíření svého "já". Tolik M.Scott Peck v knize "Nevyšlapanou cestou".

Já sama jsem toho "pravého" také nenašla. Ač jsem se snažila, aby naše rodina byla soudržná a cítili jsme se v ní všichni dobře, asi jsem nedokázala svého manžela přesvědčit, že společný život není jen o zaměstnání, aby se zajistila rodina finančně a pak jako odměnu únik na ryby. Děti jsem vychovávala sama. Manžel za ně zodpovědnost necítil. A moje koníčky? "Ženská se má starat o rodinný krb", konec tečka. Když tedy můj úkol skončil, děti dospěly, vydala jsem se vlastní cestou.

Podruhé jsem už nemusela plodit děti. S novým partnerem jsme si rozuměli v mnoha věcech. Byl milý, obětavý, inteligentní. Byly to krásné dny plné vyprávění, společných vandrech, zpívání při kytarách, diskuze na různá témata. Měli jsme hodně společného, ale i tady nás nakonec převálcovala každodenní realita. Snášet sklerotickou a díky senilitě zlou "tchyni" mě stálo hodně sil. I můj milý musel vstřebat hodně a kompenzoval si to alkoholem, který posléze nad ním zvítězil. Ještě dlouho jsem se snažila najít rovnováhu v našem vztahu, ale nepřítel byl silnější. Naši známí se mi divili, proč to všechno snáším. Nedá se to vysvětlit, asi jsem čekala, že se vrátí to hezké, co nás spojovalo dřív. To bychom ale museli chtít oba a tak jsem to vzdala po třinácti letech. A zase jsem na své cestě sama. Už nevěřím, že tu pravou lásku potkám. Už je pozdě začít znovu. Stáří se nedá oklamat i když jsem teprve na jeho prahu.

 Ale nejsem nešťastná. Potkala jsem nové přátele a kamarády a mám sny, které bych si chtěla splnit. Jen jsem na to sama. Chodím s partou zpívat, což je to, co mám nejraději. Zpívání mě provází celý život a je to můj lék na všechny bolístky. Jsem soběstačná, mám své vnoučky, kterým jsem "pouze" babičkou a nikoli náhradní matkou a své přítelkyně a kamarády.

Jen jedno bych si přála. Aby nová generace měla možnost volby a skutečné svobody a nebyla v rukách nenasytných supů, našich politiků.

Autor: Jiřina Faltisová | neděle 4.8.2013 10:56 | karma článku: 7,40 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 959x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Výbuch v polské zbrojovce vyrábějící rakety zabil jednoho člověka

10. června 2024  13:36,  aktualizováno  18:16

Ve zbrojovce společnosti Mesko ve městě Skaržysko-Kamienna ve středním Polsku se v pondělí ozval...

Fiasko, stěžují si Piráti na eurovolby. Hlasují o mimořádném celostátním fóru

10. června 2024  14:33,  aktualizováno  18:14

Piráti získali v evropských volbách pouze jeden mandát, z druhého místa kandidátky se do...

Okamura se zacyklil, proto neuspěl. Teď jsou tu „noví sekáči“, říká politolog

10. června 2024  18:12

Vysíláme Dvěma největšími poraženými letošních českých eurovoleb jsou SPD Tomia Okamury a Česká pirátská...

Přijde ochlazení a obloha bude zatažená. Oteplí se až před víkendem

10. června 2024  6:54,  aktualizováno  18:08

V Česku bude tento týden spíše chladněji. V druhé polovině týdne očekávají meteorologové oblačnost...

Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!
Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!

Už vaše miminko odrostlo dupačkám a začíná objevovat svět? Rostou mu první zoubky a vy přemýšlíte, jaký pokračující dudlík mu pořídit? Máme pro vás...

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1297x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik