Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moje oblíbené románové hrdinky

I já se přidávám k projektu "Šest mých nejoblíbenějších filmových a literárních postav" a napíšu o těch svých. Můj život ovlivnily hrdinky, které jsou mi blízké svou životní filozofií. 

 První knížkou, která mě zaujala, jsem dostala do ruky,když mi bylo šestnáct a byla  to Jana Eyrová od Charlotte Bronteové. Hrdinka je typ ženy, které se dokázala postavit na vlastní nohy a žít podle svého. Je to prostředí ze staré Anglie, kde vládla přísná pravidla. Postavení ženy bylo ne úplně důstojné. Byla brána sice jako křehká bytost, ale jaksi se nepředpokládala inteligence a síla osobnosti. Jana se poprala se svým životem a vyhrála. Odměnou jí byla velká láska a život s tím, koho opravdu milovala a on ji.  

   Další kniha byla od Jane Austenové Pýcha a předsudek. Prostředí stejné a hrdinka Elisabeth je žena, která odmítá zajistit si jakéhokoliv manžela pro spokojený život, což je v té době všeobecně vžito. Naopak chce partnera hodného lásky. Je rovněž inteligentní a má smysl pro humor. Udělá ve svém myšlení velký pokrok, když přistupuje k muži s předsudky, aby nakonec zjistila, že její úsudek nebyl správný. Je nebojácná, stojí si za svými názory i právy plnohodnotného člověka a jedná i s vyšší šlechtou jako se sobě rovnou o tom, co si myslí a co pokládá za správné. Neříká to, co se od ní čeká, ale co si skutečně myslí. 

Povahy obou hrdinek souvisí s povahami obou autorek, které byly na svou dobu vyjímečné svým smýšlením a přístupem k životu ve své době poněkud neobvyklým.

Jih proti severu - Margaret Mittcheliová a Scarlett - Alexandra Ripleyová, znalec ví, že román Scarlett je pokračováním Jihu proti severu, který ovšem napsala jiná autorka a o sto let později. Scarlett jde za svým cílem, ačkoli je to opravdu cesta více než složitá a dlouhá. Je samostatná a dokáže vybudovat velké věci a dospět svým vlastním poznáním, že jediné, co má cenu je láska. Ta pravá Láska.

Ovšem filmové zpracování bylo dosti nešťastné. Děj byl velmi zjednodušen a překroucen a hlavně povaha hrdinky byla značně jednodušší. Zatím, co v knize to byla bojovnice, ve filmu spíše slepice.

Anastasia, o které píše Vladimír Megre, není postavou smyšlenou, ale skutečnou. Její život je inspirací v mnoha směrech, co se týká života v naší době. Má vyjímečné schopnosti a vědomosti, které předává všem, kdo chtějí vědět víc. Vl. Megre píše jen to, co mu Anastasia vypráví. Díky těmto knihám vzniklo veliké hnutí za návrat k přírodě a k původním hodnotám i ke Stvořiteli. Našla jsem zde odpovědi na celou řadu otázek, které jsem hledala a nikde jinde nenašla. Odpovědi jsou v souznění s mou duší a proto je cítím jako pravdivé a snažím se z nich vycházet.

Z filmových postav mě okouzlila Erika Beriová v Lepší pozdě nežli později. Žena spisovatelka, která také zcela nečekaně objeví sílu lásky. Její vyrovnání se se životem je obdivuhodné a pro mne inspirující.

Také ve filmu Síla lásky s Juliou Robertsovou se hrdinka vymaní ze stereotypu a znovu si vydobude lásku a úctu svého manžela. Dokáže mu, že není koule u nohy a také se vrátí na svou původní "cestu", ze které uhnula, když čekala dcerku.Prostředí chovatelů koní mi také vyhovuje. Také jsem s koňmi dost zažila. Zajímavý je i příběh její matky a otce, co se týká soužití.

Takže to je šestice mých oblíbených hrdinek, které mě nejvíce inspirují v mém životě. Děkuji za toto téma. Člověk se zamyslí...

Přeji hezký den

 

 

Autor: Jiřina Faltisová | čtvrtek 7.2.2013 10:15 | karma článku: 8,70 | přečteno: 561x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 959x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Rusko hlásí masivní útok ukrajinských dronů. Poničily i ropnou rafinerii

21. června 2024  7:08,  aktualizováno  7:30

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým...

Už potřetí za měsíc. Severokorejští vojáci opět překročili linii s Jižní Koreou

21. června 2024  6:26

Severokorejští vojáci pracující v demilitarizované zóně ve čtvrtek znovu nakrátko překročili...

Na Ukrajině kvůli odstávkám dodávek vody hrozí žloutenka a cholera

21. června 2024  6:17

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny způsobeným ruskými útoky hrozí na Ukrajině výskyt cholery a...

Poslanci rozhodnou o korespondenční volbě, je stanoven pevný čas hlasování

21. června 2024  5:23

Češi, kteří žijí, pracují či studují v zahraničí, nejspíš dostanou šanci při volbách poslat svůj...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1297x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik