Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Vazena pani, narazila jste na velmi citlivou otazku, ktera clouma s celou nasi republikou. Lide si stale nemohou zvyknout a hlavne rozdelit soukrome a statni podnikani. Muj pohled na tuto vec jsem trosku dukladneji vysvetlil panu Strouhalovi pod jeho komentarem o par prispevku nize. Zde chci akorat rici, ze zdaneni prace (hlavne jeji organizace) je nejdulezitejsi zakon v prumyslovem state. Prace, na tomto zakone, musi byt udelana s peclivosti, primosti a hlavne s uvahami bez velkych emoci a vykyvu. Nevim vsak, zda-li to s nasi mentalitou zvladneme. Ja mohu jen doufat!

0 0
možnosti
PK

Paní Faltisová,

progresivní sazbu daně - ne od první vydělané koruny - ale v pásmech, mají až na vyjímky všechny vyspělé státy. Trochu to přeženu, ale smyslem je, aby podnikatelé tak vysokých přijmů nedosáhli ale aby investovali do rozvoje firem, slušně zaplatili dělníka apod. Velký německý ekonom - praktik Ludwig Ehrhardt zavedl dokonce 100% daň a nutil tak německé hospodářství k rozvoji, ne k útratám smetánky za blbosti. Bylo po válce, jiná doba, ale doufám, že mi rozumíte.

0 0
možnosti
MP

Při stoprocentní dani, kdy je nulový zisk, by podnikal jen nesvéprávný šílenec.

0 0
možnosti
PS

Nemáte v počítači nějakého šotka, který Vám zaměnil pojem levičáctví a pravičáctví? Jedině tak se dá vysvětlit ten jinak dosti nesrozumitelný blábol. Kdo zdaňuje speciální daní pracující důchodce - levičák Kalousek! Kdo zvedl DPH na potraviny a léky a zdravotnictví vůbec (u toho spotřebního mne to až tak nebolí) - ten levičácký Nečas! , takže spotřeba lidí klesá. Přitom zaměstnancům platy stagnují, ale manažérům odměny a zlaté padáky za to jak mizerně firmy řídí rostou, takže tam je progresivní daň zločin? Ve Švýcarsku teď probíhá diskuze o poměru nejnižšího a nejvyššího platu ve firmě - to je myslím ten správný směr; chce-li mít manažer vyšší plat, musí ho mít také jeho zaměstnanci - ale na to si firma musí vydělat, což se stane jedině tehdy, jest-li ji manažer dobře řídí = čili odměna podle výkonu a schopností pracovních ( a jestli je to pravičácké, nebo levičácké, na to kašlu, myslím, že tohle je správné).

4 0
možnosti
JP

asi takhle: ve VASI firme si urcujte platovou politiku, jak uznate za vhodne ... a v CIZICH firmach nechte laskave majitele, at se zachova pro zmenu podle toho, jak uzna za vhodne on. opravdu netusim, proc by napriklad uklizecka ve firme s vysokymi zisky mela mit POVINNE vyssi plat, nez uklizecka treba na draze, kdyz dela stejnou praci. vas nejaky takovy duvod napada ?

1 2
možnosti
DS

Zdravím.

Co se týká zdanění, tak si myslím, že tady dochází k záměně produktivity a redistribuce produktivity.

Člověk, který vydělává výrazně více, než většina populace, prostě nemá produktivitu podloženou pouze jeho vlastní prací. Jsem ještě ochoten přijmout argument, že je produktivní vlastní prací, pokud je odměna v jeho firmě vyvážená. To znamená, že zaměstnanci mají nějakým způsobem distribuovaný podíl na zisku firmy.

Jenže jak to vypadá ve většině firem v ČR? Zaměstnavatel střádá vysoké zisky a zaměstnanci pobírají sociální přídavky na životní minimum. Stát tedy dotuje fungování firem s nerovnoměrně rozloženou odměnou za práci. Firma, která by na západě zkrachovala na trhu práce a pravděpodobně by zmizela ve víru ekonomických dějin kvůli nedostatku zaměstnanců, funguje u nás vesele dál.

Jak ale poznat, zda se ve firmě správně rozdělují zisky? Ty nejkřiklavější případy odhalíte jednoduchým pravidlem - Pokud si zaměstnanci nemohou dovolit výrobek firmy, ve které pracuje, je něco špatně (týká se to samozřejmě výrobních firem).

Pokud se tedy bavíme o progresivním zdanění, není to primárně postih lidí, kteří tvrdě pracují. Milionové výplaty měsíčně si člověk vlastní prací prostě nevytvoří. Vždycky jde o redistribuci produktivity jiných lidí. Argumentace pracovitostí je to samé, jako když aristokrat se ohání svým lenním právem od Boha. Ve své době to byl široce respektovaný argument. Dnes by s ním ale nikdo neprorazil. Bohužel, spousta lidí dnes nemá představu, jak se na trhu práce chovat. Celé dětství byli válcováni paradigmatem, že poctivá práce a skromnost jsou základem morálního života. Jsou ale lidé, kteří se tohoto nedrží. Když proti nim ti s nižšími příjmy vystoupí, jsou nazýváni sockami a obviňování ze závisti. Málokdo se stal bohatým proto, že by byl pracovitý. Je paradoxní, že novodobí otrokáři se dávají jako příklad pracovitosti a skromnosti. Když bude progresivní zdanění, donutí to firmy investovat. To by mohl být dobrý začátek.

0 1
možnosti
MK

Levicové kecy! Proč by si člověk nemohl vlastní prací vydělat nadstandardní příjem? Jako příklad si představte továrnu s cca 100 dělníky. Vyrábějí výrobek, který nejdříve musel někdo vymyslet tak, aby byl konkurenceschopný a následně odzkoušet a zavést do výroby. Ten někdo je technik pro vývoj a bez něj by si těch 100 dělníků ani neškrtlo. Jeho práce následně dává stovce lidí možnost si vydělat. Je tedy spravedlivé, že jeho plat je desetkrát vyšší než těch dělníků? Určitě ano! Stejně tak je spravedlivé, že podobně vysoký plat má i obchoďák té firmy, který tomu výrobku zajišťuje odbyt. Smiřte se s tím, že význam jednotlivých zaměstnanců není stejný a proto ani jejich plat není stejný.

2 0
možnosti
RK

Vít co je největší demagogie? Když tzv. pravičák volí levici a vykřikuje jak je strašně pravicovej. Měla byste se stydět a ne trousit bláboly. Rv

3 0
možnosti
Foto

myslím, že důchodce by se neměl ohánět nějakou pravicovostí, neboť je závislý na solidaritě. V čistě pravicovém režimu by prostě žádný důchod ani zdravotní péči zdarma neměl. Já vím, pokud je senilní, má samozřejmě právo na cokoli, pokud mu to ale ještě myslí, pak by měl na nějaké pravicové žvásty rychle zapomenout.

1 7
možnosti
MP

V čistě pravicovém systému by mu taky stát nekradl 50 % příjmů, takže by si na tu penzi pohodlně naspořil.

7 0
možnosti

Proč byli všichni čeští ekonomové (Bráf, Kaizl atd.) na počátku 20. stol. stoupenci progresivních daní? Rovněž například Adam Smith. Oni byli všichni levičáčtí demagogové?

1 2
možnosti
MJ

Já zase příliš nechápu, proč v souvislosti se stále se zvyšujícím zdaněním obyvatelstva v ČR zmiňujete tzv. levici, když naprosto prokazatelně v posledních několika letech neustále zvyšovala daně, takzvaně pravice ( prý pravice cha cha cha.)

2 2
možnosti
JH

J51i64ř19í 77H83o51l52ý

4. 9. 2013 10:29

Vy jste si asi spletl zemi. V ČR není nikdo kdo by si pamatoval stranu pravicového zaměření.

2 0
možnosti
PK

P46a56v14e54l 13K79u95l39a

4. 9. 2013 10:08

To spíš porozumím Kafkovi, než vám ;-(;-D

9 0
možnosti
JL

No bodejť .Kafka nebyl schizofrenik.Paní Jiřinka je v podstatě levičanda jak

ze žurnálu.;-D

1 0
možnosti
  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1297x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik