Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se vaše dítě najednou úplně změní

Nejspíš by začal přemýšlet asi každý, co se mohlo stát. Mojí holčičku něco trápí, ale mámě se nesvěří. Co to asi je? V případě mé dcery mi mé soukromé studium psychologie pomohlo se zorientovat.

Jsem trochu xenofobní vůči Slovákům. Nebylo to nijak výrazné, jen když, ještě ve společném státě, jich bylo ve vládě více než Čechů, přestože byli menšinou a protože české pohádky si nadabovali, ale my jsme jejich museli sledovat ve slovenštině. Nápisy na zboží jsou v obou jazycích, i když už jsme samostatní a to i v případě, že se název liší třeba jen čárkou nad písmenkem a apod..

Když si moje dcerka vzala za manžela Slováka, ještě k tomu o 17 let staršího, nadšená jsem z toho nebyla. Nicméně vypadala spokojeně a tak jsem její rozhodnutí respektovala. Vím , že Slováci jsou jaksi vznětlivější, takoví trochu horkokrevní, prchliví, ale i vřelejší a „otvorenější“.

Po zhruba dvou letech, se mladí stěhovali na Slovensko. Že prý tam má zeť rodinu, která mu pomůže se stavbou domu a že tady nemůže sehnat práci a tak to chce zkusit doma.

Při první návštěvě bylo vše v pořádku. Koupili domek na vsi nedaleko Podhájské, který začaly přetvářet podle svých představ. Dcera byla nadšená, měly plány a vše se jevilo dobře.

Druhá návštěva už byla poněkud šokující, alespoň pro mě. Že Slováci rádi popíjejí jsem věděla, myslím, že to k nim tak trochu patří, ale domek, kde žili mladí (pořád mi to „mladí“ nějak nejde z huby, zeť byl jen o asi 6 let mladší než já, přesně jsem to nevěděla, dcera mlžila) byl stále jen s obtížemi obyvatelný, zvlášť, když tam žili už dva moji vnuci. Nábytek, který měli posháněný starší, zmizel, později jsem pochopila, že ho v zimě spálili, aby nezmrzli. Neměli doma téměř co jíst, nebyl prášek na praní, že prý čekají na výplatu. V obchodě tam bylo neuvěřitelně draho. Nákup základních potravin byl tak možná o třetinu dražší než u nás. Mimochodem mají tam vynikající chleba, voněl po celé sámošce a chutnal a moji oblíbenou brynzu v balení, jako osminka másla. Neskutečná dobrota kombinace těchto dvou složek. Přes skromné podmínky vytvořila dcerka klukům nádherný pohádkový svět v jejich pokoji. Překrásně namalovaný medvídek Pú se svými kamarády si pochutnával na medu, namalovaný na zdi v patřičné velikosti. Domeček pro kluky, ušitý technikou „patchwork“, záclonky s barevnými zvířátky na okně. Přesto jsme se nakonec s dcerkou dohodly, že udělá vše pro to, aby se vrátila domů do Čech, že jí a vnukům budu moci spíše pomáhat.

Po návratu domů jsem usilovně přemýšlela, co mi tam nehrálo a postupně jsem pochopila, co se děje. Týrání, zatím spíše psychické a o to horší. Dcerka vypadala jako smířená s něčím, co nelze změnit. Nesvěřila se, jak už to v takových případech bývá. Na internetu jsem hledala všechny možné informace. Mezi tím se mladí vrátili. Bydleli u babičky a pak u starší dcery. Pak si zeť našel práci i s bydlením na samotě, v nádherném areálu chovu skotu. Bylo to ale bez auta dost složitě dostupné místo asi čtyřicet kilometrů od Budějovic. Všichni jsme si oddychli, než se dcerka najednou objevila u mě na vsi, třicet kilometrů opačným směrem od ČB s tím, že ji manžel vyhodil z bytu i s klukama. Byla očividně zmatená a poprvé jsem se dověděla něco málo víc. I kluci byli zamlklejší a ten menší si postěžoval, že ho tatínek nemá rád, ani maminku. Po týdnu tatínek zavolal, prosil a plakal dojemně do telefonu a sliboval, že už bude dobře. Kvůli svým synkům se dcerka vrátila, ale bylo hůř a pak jsme to tedy začali všichni společně řešit. Celá rodina se semkla.

Podrobnosti vynechám. Dcerku jsem také doprovodila do krizového centra. Nejdříve se dcera obávala, že to snad ani není v jejím případě týrání, ale když jsem jí předložila soupis příznaků, s velkým údivem řekla: „Ano, tohle všechno mi dělal“.

Celý případ se táhne ještě teď. Pořád a v téhle době není divu, není vše jak má být, tedy podle mých představ. Ale moje představy jsou jaksi ovlivněné tím, že za našich mladých let jsme sice neměli svobodu, ale podmínky pro rodiny s dětmi byly nastaveny tak, že se dalo žít s určitými jistotami bydlení, práce a hlavně pravidelného přijmu. Hlavně nevyčnívat, splynout s masou, starat se jen o své.

Závěrem chci říct, že budu volit Suverenitu blok Jany Bobošíkové volební číslo 21. Ti, co četli mé blogy, pokud znali program a kandidátku této nevládní strany, to možná věděli dřív než já. Je tam totiž zastoupeno takové procento žen, jaké si myslím, že je akorát. Po telefonu jsem promluvila i se samotnou zakladatelkou a osobně s předsedkyní Jihočeského kraje a je jasno. Konečně nějaká naděje, že by MOHLO být lépe.

Autor: Jiřina Faltisová | čtvrtek 11.10.2012 8:13 | karma článku: 8,15 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 958x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Podruhé za týden. KLDR do Jižní Koreje opět poslala balóny s odpadky a výkaly

1. června 2024  16:16

Severní Korea poslala přes ostře střeženou hranici do Jižní Koreje další balóny s odpadky a výkaly,...

Nový masivní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  16:14

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

Slovenský ministr vnitra Šutaj Eštok je po Pellegrinim novým předsedou Hlasu

1. června 2024,  aktualizováno 

Vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) na Slovensku nově povede Matúš Šutaj Eštok. Funkci...

Senioři chtějí technologiím rozumět, motivuje je status „cool babičky“, říká expert

1. června 2024

Premium Čeští senioři stále více používají moderní technologie a mají zájem se v tom zdokonalovat. Nástroje...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1297x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik