Kde začít? Co bychom měli změnit, aby bylo lépe?

 Samozřejmě sami sebe. "Proletáři všech zemí spojte se!" Parafráze na toto heslo, aby bylo aktuální:"České ženy spojte se, tvořte a podílejte se na veřejném životě", pak bude lépe! Zastavme devastaci skutečných životních hodnot jako je rodina, přátelství a Láska. 

  Dnešní doba jako by neměla pravidla. Národ náš je plný nevěřících, kteří ale snad podvědomě hledají nějaká pravidla, kterých by se mohli držet. Víru v Boha v nás dokonale potlačil komunistický režim, který ji prakticky nahradil vírou ve Stranu. Ale už více jak dvacet let máme svobodu a mnozí s ní neumíme zacházet. Pořád jsme v zajetí předsudků a všelijakých dogmat. Někdo postrádá tvrdou ruku, jiný zkouší kam až může zajít. 

Rodina jako základ společnosti. Bohužel tahle hodnota už neplatí. Ta jistá nedotknutelnost rodiny zanikla i  s některými zákony a podporou. Úplná rodina je dnes spíše výjimečná a daleko rozšířenější je volné soužití a střídavá péče. Každý hledá sám sebe a není ochoten ohlížet se na druhého. Ale o to právě jde.

  Za první republiky se musela žena dobře vdát. Manžel se o ní postaral finančně a ona vedla domácnost a vychovávala děti. Bez té techniky měla často k ruce dokonce služku, aby vše zvládla. Dnes máme nejen vodu zavedenou přímo do bytu, máme automatické pračky, myčky nádobí, sporáky na plyn nebo elektriku, ústřední vytápění...a proto mnohem více času a prostoru věnovat se tvoření, podílet se na veřejném životě nebo si budovat svou firmu či kariéru.

Jen malá ilustrace - film "Doktor T a jeho ženy"

Ona se věnovala golfu. Byla v něm dobrá, vyhrávala a začala jej vyučovat v golfovém klubu. Měla dostatek peněz, aby si pronajala luxusní byt a  svou práci dělala s nadšením a naplno, bavilo jí to. ON - ženský lékař, velmi vyhledávaný pro svou jemnost a péči, dvě dospělé dcery.  Má svou práci, které se věnuje naplno, svůj golfový klub, chodí s kamarády lovit a  manželku, která se z té jeho péče zbláznila. Měla všechno, nač si vzpomněla a on ji zbožňoval. Nebyl nevěrný, přesto se zbláznila a byla trvale v ústavu pro duševně choré. A když nabízel té úspěšné, sebevědomé ženě golfistce, aby s ním utekla, že se o ni postará, že už nebude muset pracovat a bude mít všechno po čem zatouží, ona se ho zeptala:"Proč bych to měla chtít?"

Tohle je dokonalý popis toho mužského světa. Muž, pán tvorstva, se postará! A kam to dovedl? 

Jednoznačně jediná hodnota, platná v naší době je mamon. Úspěšní muži disponují s obrovským, někdy až nepředstavitelným množstvím peněz. A kupují si tak nejen hmotné statky, ale i jistý druh žen, které rovněž slouží k jeho sebeprezentaci vedle několika luxusních aut, luxusní vily, letadla atd.. Je to směsice té povinnosti, postarat se o ženu jako za dob první republiky a mít reprezentativní kočku, která se bude ukazovat s mužem v záři reflektorů na červeném koberci. Jako bychom my ženy neměly duši a mozek. Důsledek? Ženy nepodporují ženy. Volí zásadně muže do veřejných funkcí, pomlouvají a nevraží na těch pár žen, které pronikly do toho mužského systému a jsou buď úspěšné podnikatelky nebo třeba poslankyně. Závist, nepřejícnost, nevraživost. 

Jak tedy změnit ten mužský svět tak, aby v něm byly i ženské prvky? Začněme na sobě pracovat, nenechme se zahnat ke sporáku a přemýšlejme o tom, co by se mělo změnit a podpořme se v tom navzájem. Jinak budeme pořád jako bezduché loutky, pradleny, vychovatelky, nespokojené a mnohdy končící jen u sledování stupidních seriálů s přebytečnými kilogramy, protože si navozujeme pocit štěstí přejídáním. Výchova dětí je pouze epizodou v celém dlouhém životě. 

A co se týká těch pravidel? Začněme se chovat slušně, ohleduplně a laskavě. Nepoužívejme vulgarismy. Morálka vycházela dříve z Bible - Desatera. Vraťme se k tomu. 

 Hnutí ANO 2011 pořádá přednášky pro ženy, které chtějí vstoupit do politiky. Je nás tam třeba, jinak se nic nezmění!

http://www.forumzen.cz/  

http://www.zenskyweb.cz/squeeze-page/

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiřina Faltisová | neděle 2.3.2014 15:31 | karma článku: 5,72 | přečteno: 253x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80