Zvýšit DPH dle Janoty? Ne!

Ministr financí úřednické vlády má nyní plné ruce práce se sestavováním návrhu státního rozpočtu na rok 2010. Z jeho posledních návrhů je zřejmé, že to není jednoduchá práce. Pan ministr předložil návrh na zvýšení DPH u dolní sazby z dnešních 9% na 11% a u horní sazby z dnešních 19% na 20%. Pokud ke zvýšení DPH nedojde, tak hodlá předložit návrh státního rozpočtu na rok 2010 s deficitem ve výši cca 240 mld. Kč, což představuje cca 7% HDP. Jedná se o dobrý nápad? Myslím, že ne.

Hlavní problém spočívá v tom, že změnit sazby DPH v předvolebním čase je prakticky nemožné. Úřednická vláda k tomu nemá žádný mandát a současná sněmovna by něco takového před volbami s pravděpodobností hraničící s jistotou neschválila. Navíc by to musel schválit i senát a prezident a to je rovněž velmi nepravděpodobné.

Vláda je povinna připravit návrh rozpočtu dle nyní platné legislativy. Nemá tedy žádnou možnost navrhovat státní rozpočet, který by vycházel z předpokládané změny legislativy. Realizovat změnu legislativy nyní rovněž není možné a proto nezbývá než se podívat pravdě do očí a vláda musí předložit realistický návrh státního rozpočtu s deficitem, který bude říkat, jak na tom opravdu jsme.

Hospodaření našeho státu by mělo být hlavním tématem letošní volební kampaně a především předmětem uvažování občanů a voličů. Jedná se o zdaleka nejdůležitější otázku letošních voleb. Nic není důležitějšího než to, zda půjdeme dále směrem ke státnímu bankrotu nebo zda se z této dluhové pasti, kam nás přivedli Zemanové, Špidlové, Grossové a Sobotkové z ČSSD, začneme konečně vyhrabávat. Právě vláda vzešlá z letošních voleb bude mít za úkol dát české veřejné finance do pořádku.

Jak se dá zlikvidovat český deficit je poměrně složitá otázka. Každopádně to ale bude trvat řadu let (4-12) a každopádně bude muset dojít k přehodnocení všech výdajů státní kasy a především těch mandatorních. Bude nutné uvažovat jak o růstu některých daní, tak také o snižování některých sociálních, zdravotních, školních a jiných výdajů. Do té doby musíme doufat, že nám investoři ještě půjčí.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hynek Fajmon | neděle 16.8.2009 23:24 | karma článku: 19,04 | přečteno: 3520x