Zdražit stavební povolení? NE!

Úřednická vláda je v sedle sotva tři měsíce a už začíná vymýšlet nesmysly. Nápad zdražit stavební povolení o více než 1000%!!!!!! je toho nejlepším důkazem. Nápad se zrodil z dojemné shody nižších úředníků (starostů) a vyšších úředníků (ministrů). První si stěžovali, že na vydávání stavebních povolení "prodělávají" a druzí přispěchali s řešením, že se běžné stavební povolení zdraží z dnešních 300Kč na 5000 Kč, což představuje zdražení o více než 1500%. Je to dobrý nápad? Rozhodně nikoliv.

Návrh má jeden pozitivní rys. Vyléčí nás všechny z dosud většinového přesvědčení, že "úřednická vláda" vládne jaksi odborněji a lépe než běžná politická vláda. Nevládne. V mnoha směrech vládne hůře, protože byrokracie si dělá absolutně co se jí zamane a na zájmy občanů nebere žádný ohled. Takovou lekci považuji za užitečnou, protože bourá nesmyslné iluze řady občanů věřících v tzv. vládu odborníků.

Podívejme se ale na argumentaci pánů starostů, kteří si stěžují, že jim stavební povolení "nevynáší". Co je to pro pána krále za logiku? Copak stát nebo radnice je firma fungující za účelem dosažení zisku? Není. Tak jakým právem o tom takto uvažují? Stát i radnice jsou placené z daní a poplatek je ještě něco navíc.

Ostatně každý starosta má jednoduché řešení. Pokud stavební úřad ve svém městě nechce, tak ať jej prostě zruší. Nic jej nenutí, aby tuto agendu jeho radnice vykonávala a zvláště když je to jak tvrdí "prodělečné". To ale žádný starosta nikdy neudělá. Vím to dobře, protože jsem starostou pár let byl taky. Ve skutečnosti se tady hraje prapodivná hra, kdy starostové chtějí mít co nejvíce úřadů na svém úřadě, protože tím zvyšují význam svůj i svého úřadu i svého města a na náklady se hledí až ve druhé řadě. Právě to je jednou z hlavních příčin prudkého bujení byrokracie, kterého jsme svědky po zavedení socialistické reformy veřejné správy.

Řešit deficity hospodaření státu a radnic zvyšováním daní a poplatků je to nejhorší řešení, které si lze představit. Místo tlaku na efektivitu úřadů se vyvine tlak na daňového poplatníka a ten to prostě zaplatí. S tím nelze souhlasit. A stavebníci jsou jaksi první na ráně, protože mají údajně dost peněz. Postupuje se dle logiky "Máš na nový dům? Tak zaplať víc za stavební povolení." Ostatně stejným krokem bylo i zavedení poplatků za energetický audit nových budov. Takovému zbytečnému bujení byrokracie je nutné se bránit. Nápad úřednické vlády zdražit stavební povolení je nutné odmítnout.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hynek Fajmon | neděle 2.8.2009 12:00 | karma článku: 24,82 | přečteno: 1458x