Volby a budoucnost progresivního zdanění

Lidé často tvrdí, že všichni politici jsou stejní a že je jedno koho budou volit. Realita je naprosto odlišná. Politici stejní nejsou a na tom, koho budou lidé volit, velmi záleží. Když si velká část Čechů v roce 1946 zvolila KSČ, znamenalo to začátek budování socialismu, který trval až do roku 1989. Když Němci v roce 1933 masivně volili NSDAP, znamenalo to začátek nacistické diktatury a II. světové války. Když letos budou Češi masivně volit ČSSD, tak nás čeká návrat k soft-socialismu. Na čem je to možné dobře demonstrovat? Právě na sporu o progresivní zdanění.

ODS a ČSSD se zásadně liší v mnoha věcech, ale nejdůležitější spor mezi těmito stranami je veden o to, jaké mají být daně. V tomto sporu říká ODS, že daně mají být nízké a nemají se zvyšovat a jejich výtěžek má sloužit pro fungování základních funkcí státu. Daně mají být dle ODS nízké z toho důvodu, že vše podstatné pro život si mají lidé opatřit svou vlastní prací nebo podnikáním na trhu svobodnou kooperací s jinými lidmi. Vysoké daně podkopávají schopnost lidí opatřit si své živobytí prací nebo podnikáním a proto je pravice nepodporuje. Proto je klíčovou hodnotou ODS individuální svoboda.

Oproti tomu ČSSD a levice obecně je toho názoru, že stát je povinnen zajistit svou činností všem lidem "JISTOTU" a důstojný život bez ohledu na jejich práci a podnikání. Aby tohoto cíle ČSSD dosáhla, tak musí nejprve od lidí vybrat daně a potom je rozdělit přes státní rozpočet těm, kteří jsou dle ČSSD "potřební". Tato strana proto podporuje vysoké zdanění a zvláště potom progresivní daně z příjmu a také vysokou dědickou daň. Zkrátka ty daně, které postihují bohatší a nedopadají tolik na chudší vrstvy. Proto je klíčovou hodnotou ČSSD solidarita, kterou dnes tato strana prodává se sloganem "JISTOTA".

Spor mezi těmito dvěmi představami o uspořádání moderní demokratické společnosti je nesmiřitelný a tvoří základní polaritu mezi pravicí a levicí. Obě koncepce mají svou představu o spravedlnosti a ta se zásadně liší. Pravice říká, že každý člověk je primárně odpovědný za svůj osud a levice naopak tvrdí, že za osud každého člověka má odpovídat stát.

Letos se odehraje další kolo parlamentních voleb, kdy se bude rozhodovat o tom, která představa o spravedlnosti má větší podporu české veřejnosti. V roce 2006 měla mírnou převahu pravice, které se podařilo prosadit poměrně značné snížení míry progresivity daně z příjmu. Letos půjde o to, zda se tato koncepce udrží i v dalších letech nebo nikoliv. Pokud zvítězí levice, tak dojde k obnovení progresivního zdanění příjmů. Ostatně Jiří Paroubek to již říká natvrdo. Všichni kdo vydělávají více peněz budou v případě vítězství ČSSD platit více peněz než nyní. O tom, zda to tak bude, rozhodnou letošní parlamentní volby.

Autor: Hynek Fajmon | pondělí 18.5.2009 22:19 | karma článku: 21,78 | přečteno: 1022x