Voda a evropská politika

Voda, kterou máme doma v kohoutku a která z našich domácností odtéká do kanalizace je považována již desítky let za samozřejmost. Kolik za tuto službu ale budeme platit a proč? Hodně to závisí i na evropském zákonodárství a přístupu českých měst a obcí. Vodné a stočné se v ČR pohybuje již kolem 60Kč. Jak se bude cena vyvíjet v nejbližších letech?

Některá česká města a obce nebudou schopna splnit evropskou normu pro čištění odpadní vody. Vodohospodáři začali hrozít tím, že se cena vodného a stočného bude muset zvýšit až na trojnásobek dnešních cen. Mají se spotřebitelé obávat?

Problém spočívá v tom, že vlády ČSSD při dojednávání podmínek vstupu ČR do EU dojednaly špatné podmínky. U vody se zachovali jako klasičtí čeští furianti. Zatímco všechny ostatní nové členské státy si stanovovaly přechodná období pro plnění zmíněné směrnice, premiér Zeman a ministr Kužvart zavázali ČR k termínu 2010. Pro srovnání Polsko si dohodlo termín pro plnění směrnice rok 2016 a rovněž ostatní nové členské státy mají termíny v rozmezí 2014-2020. Závazek "vyřešit vodu" přijala vláda za ČR, ale v našem systému jsou za jeho dodržení odpovědná města o obce. Vláda tak naložila na bedra měst a obcí právně vymahatelný závazek o finančním objemu cca 100 miliard Kč a nedala jim ke splnění téměř žádné peníze.

Jde o to, že každá obec s více než 2000 obyvateli musí mít funkční čistírnu odpadních vod a veškeré své občany připojené k vodovodu a kanalizaci. Ve většině českých měst taková infrastruktura existuje, ale kvalita vyčištěné vody nedosahuje předepsaných parametrů a některé části obcí dosud nejsou odkanalizovány nebo dokonce nemají funkční vodovod. Podle hodnověrných průzkumů má problém s plněním směrnice cca 350 měst a obcí. A problém je to velký, protože po roce 2010 budou moci býti pokutovány.

Co s tím? Především musí co nejvíce měst a obcí, které mají tento problém, začít investovat a udělat co nejvíce práce v čase, který ještě zbývá do roku 2010. A vláda by měla ve vlastním zájmu začít v Bruselu vyjednávat, co se bude dít po roce 2010. Je absurdní, aby obce, které nemají peníze na infrastrukturu byly pokutovány a měly peněz ještě méně než dosud. My spotřebitelé se potom budeme muset připravit na to, že cena vodného a stočného se v některých lokalitách bude muset nejspíš ještě zvednout. Jinak se tyto investice, ke kterým nás Zemanova vláda zavázala nepodaří uskutečnit a zprovoznit.

Autor: Hynek Fajmon | středa 8.4.2009 10:52 | karma článku: 15,06 | přečteno: 751x