Proč lidé nechodí k volbám?

Celé generace našich předků usilovaly o to, aby byly zavedeny svobodné volby. Chtěli, aby vláda byla odpovědná lidem a musela pravidelně při volbách skládat účty. Někteří za prosazování tohoto prostého požadavku zaplatili vězením nebo dokonce životem. Teď když svobodné volby máme, tak k nim mnoho lidí vůbec nechodí. Kdo za to může? A dá se to změnit?

Když se lidí zeptáte proč nechodí k volbám, tak uslyšíte opakující se odpovědi, které lze shrnout do následujících postojů:

1. Můj hlas stejně nic nezmění a proto nemá význam k volbám chodit.

2. Všichni politici jsou stejní (zkorumpovaní atd.) a proto nemá cenu volit.

3. Politika mne nezajímá a proto se voleb neúčastním.

Existují samozřejmě i další důvody, ale z mých rozhovorů s lidmi, tyto vychází jako jednoznačně nejsilnější a nejčastěji používané. Pojďme se tedy podívat na to, zda jsou tyto důvody oprávněné a racionální. A zda si lidé nespokojení s polickou situací pomohou tím, že se voleb neúčastní.

Ad 1. U prvního důvodu je zcela zřejmé, že se jedná o tezi nepravdivou. Každý hlas se počítá a každý je důležitý a může být potenciálně i rozhodující. Musíme si ale uvědomit, že ve společnosti nejsme sami a že hlasů je hodně a sčítají se. Nemohu chtít aby vše bylo jen dle mého názoru. Přidáváním vlastního hlasu na určitou názorovou stranu dávám pokyn, kterým směrem se společnost má vydat. Když hlas nedám nikomu, tak možnost ovlivnit budoucnost přenechávám pouze těm, kteří k volbám přijdou. O budoucnosti nevoliče tak nakonec rozhodnou voliči. 

Ad 2. Je pravda, že někteří politici jsou stejně jako někteří voliči zkorumpovaní a konají činy, které jsou v rozporu se zákonem. Není ale pravda, že všichni politici jsou zkorumpovaní nebo dokonce stejní ve svých politických postojích. Úkolem voliče je ve vlastním zájmu zkorumpované a špatné politiky trestat a vylučovat je tak z politiky a nezkorumpované a o blaho veřejnosti dbající politiky volit a podporovat je. Pokud se voleb neúčastním, tak tento samočistící demokratický mechanismus nemůže fungovat. Pokud tedy volič rezignuje na volby, zkorumpovaných politiků se tím nezbaví.

Ad 3. To, že člověka politika nezajímá je běžný názor velké části občanů. Proč by z toho ale měla vyplývat volební neúčast? Vždyť volby se konají maximálně 1 za rok nebo za 2 roky (pokud vezmeme v úvahu všechny volby). Účast u voleb zabere voliči maximálně 1 hodinu času. Náklady jsou tedy téměř nulové. Možnost ovlivnit vlastní život a vlastní budoucnost je ale poměrně velká. Proto je iracionální tuto příležitost nevyužít. 

Lidé by chtěli, aby jim vládli dokonalí politikové. Dokonalý člověk ale neexistuje a nikdy existovat nebude. Ti, kteří si myslí, že by to zvládli lépe než stávající politikové, mají možnost do hry vstoupit a sami kandidovat. Takže zvažte to, a přijdte k volbám. Nevolit je out. Volit je sexy.

 

Autor: Hynek Fajmon | čtvrtek 16.4.2009 10:49 | karma článku: 21,39 | přečteno: 1550x