Proč Češi nechtějí euro?

Tak už je to tady. Dokonce i média si již všimla, že česká veřejnost většinově odmítá přijetí eura. Páteční Lidové noviny o tom dokonce přinášejí článek na první straně a odvolávají se na průzkum veřejného mínění, podle kterého u nás poprvé počet odpůrců eura přesáhl magickou hranici 50%. Vypadá to, že Češi si už opravdu euro zavádět nepřejí a současné události kolem sanace Řecka jim dávají další pádný důvod k takovému postoji. Zkrátka většinový český postoj lze nyní charakterizovat takto: "Česká koruna funguje dobře, proč ji tedy měnit za euro, které má takové problémy". Musím říci, že tento názor absolutně sdílím.  

Podle průzkumu společnosti CVVM nyní odmítá přijetí eura 55% českých občanů, 38% je pro přijetí eura a 7% neví. Oproti předchozímu průzkumu z roku 2009 se jedná o poměrně velký posun. Připomeňme si, že minulý rok euro odmítalo 47% lidí a pro euro bylo 44% veřejnosti. Takže lze říci, že cca 7-8 procent veřejnosti se změnilo z příznivců v odpůrce eura. To, je určitě jev, který by neměl zůstat bez povšimnutí.

Musím říci, že můj vztah k průzkumům veřejného mínění je vlažný. Nejvíce jsem se dosud cítil osloven známým Churchillovým rčením: "Věřím pouze těm průzkumům, které si sám zfalšuji." Přestože si většina lidí myslí, že to je vtip, tak je toto rčení ve skutečnosti velmi blízké realitě. Průzkumy jsou u nás i jinde ve světě vyráběny dle potřeb zadavatele. Vhodným kladením otázek a vhodným výběrem možností odpovědi a následnou interpretací lze docílit značného posunu v téměř každém průzkumu.

Přeceňovat roli průzkumů v politice není dobré a řídit se jimi je čiré bláznovství. Přesto ale můžeme k jejich datům přihlížet a zkoumat, co vlastně znamenají. Postoj české veřejnosti k euru a ke koruně mne velmi zajímá již nejméně 6 let. Na toto téma jsem v roce 2007 vydal knihu předních českých expertů "Euro versus koruna" a pravidelně o euru diskutuji se studenty středních a vysokých škol na besedách.

V období let 2004-2010 jsem absolvoval nejméně 100 besed se studenty a na každé z těchto besed jsem nechal orientačně hlasovat o tom, zda si účastníci přejí euro nebo nikoliv. Podotýkám, že jsem účastníky nijak nepřesvědčoval ani pro ani proti euru. Výsledky těchto hlasování, kterých se již účastnilo cca 6000 studentů mne samotného překvapují dodnes. 

Názor je jednoznačný. Nejméně 80% studentů si přijetí eura nepřeje. Míra podpory pro euro je v rozmezí od 0 do maximálně 35%. Za celou dobu co tato referenda pořádám se pouze 2 krát stalo, že euro mělo většinu. V cca 98 případech ze 100 tomu bylo naopak. Na základě těchto setkání s konkrétními lidmi jsem přesvědčen již řadu let o tom, že česká veřejnost si přijetí eura nepřeje a naopak velmi důvěřuje české koruně. Ostatně výsledky podobných minireferend, které pořádám při besedách v domovech důchodců jsou úplně stejné. Mezi mladou a starou generací tak ve vztahu k euru není vůbec žádný rozdíl. Euro tedy Češi nechtějí, naopak korunu si naprostá většina lidí přeje zachovat.

 

 

Autor: Hynek Fajmon | pondělí 3.5.2010 9:43 | karma článku: 23,55 | přečteno: 1623x