Obama a Medveděv v Praze

Je neuvěřitelné, co vše se dá v těchto dnech přečíst v českých médiích o pražském setkání prezidentů USA a RF. Přitom se jedná jednoznačně o mimořádnou a velmi důležitou událost nejen pro nás samotné, ale skutečně pro celý svět. Pro velkou část našich novinářů a komentátorů je to ale naopak špatná zpráva, která ukazuje, že jsme se údajně stali "mostem mezi Východem a Západem". Je proto nutné říci, že toto hodnocení je naprostým a navíc záměrně šířeným omylem. 

V záplavě mediálních zpráv o blížícím se summitu USA-RF v Praze zaniká podstata celého setkání. Budiž jasně řečeno, že není vůbec podstatné to, v kterém pražském hotelu bude který prezident nocovat, ani to, jaké pancéřování má jeho limuzína a ani to, co budou mít prezidenti k obědu nebo večeři. Podstatné jsou dvě věci:

1. Samotná smlouva o omezení jaderných zbraní USA a RF a její obsah

a

2. Skutečnost, že se tato smlouva podepisuje právě v Praze.

Ad 1. Důvodem, proč se americký a ruský prezident scházejí není "boj s klimatickými změnami", což je v poslední době hlavní téma schůzek evropských politiků, ale další perspektiva jaderných arzenálů obou těchto států. A toto téma je důležité jak pro samotné tyto státy, tak také pro státy ostatní. Od konce studené války nás sice dělí již zhruba 20 let, ale jaderné arsenály, které se v této době nashromáždily, jsou tu sice zmenšené, ale stále funkční.

Jak USA, tak také Ruská Federace mají stále k dispozici tisíce jaderných hlavic na různých nosičích. Pro pořádek je nutné říci, že jich má stále nejvíce Ruská Federace. Smlouva, která se má podepisovat v Praze stanovuje harmonogram omezení celkového počtu těchto zbraní na 1500 ks na každé straně smlouvy. I tento zmenšený arzenál bude oběma státům dávat jistotu několikanásobného zničení protivníka a i nadále budou oba státy největšími vlastníky těchto zbraní. Jak Rusko, tak také USA na tomto snížení ušetří velké množství peněz, které je možné určitě využít smysluplněji. I samotná likvidace tisíců jaderných zbraní ale bude něco stát. Riziko válečného konfliktu a možnosti, že se tyto zbraně dostanou do nepovolaných rukou se ale každopádně výrazně sníží.

USA i Rusko se nyní nachází v hospodářské krizi a každý ušetřený dolar nebo rubl se jim budou hodit. Na dohodě ale vydělají i ostatní státy, protože se sníží riziko konfliktu a ještě více než dosud se bude tlačit na "darebné státy", aby si jaderné zbraně nepořizovaly. Ve výsledku by měl být svět bezpečnějším místem než dnes a to je rozhodně dobrá zpráva. Každý rozumný člověk by tedy měl rusko-americkou smlouvu vítat. Kritikové, kteří říkají, že by se mělo snižovat ještě více je potřeba říci, že všechno má svůj čas a i to, co se má zlikvidovat bude chvíli trvat a musí to být vzájemně ověřeno. Další krok potom určitě přijde.

Ad 2. Skutečnost, že si USA a RF po vzájemné dohodě zvolili za místo setkání Prahu je mimořádnou poctou pro Českou republiku. Nejedná se v žádném případě o to, že bychom tím získávali "statut neutrála", jak tvrdí někteří čeští komentátoři. Jako argument přitom uvádí, že představitelé USA a SSSR se na odzbrojovacích schůzkách vždy scházeli v neutrálních státech. Toto tvrzení je lživé. Ano. Některé schůzky byly v neutrálním Rakousku nebo Švýcarsku. Konaly se ale také v Rejkjavíku na Islandu, který i tehdy i dnes byl v NATO nebo přímo ve Washingtonu nebo v Moskvě.

Neplatí žádná zásada, že se odzbrojovací schůzka mezi USA a SSSR nebo později RF koná vždy v neutrálním státě. Platila a stále platí jednoduchá zásada, představitelé USA a SSSR a později RF se scházejí na tom místě, které schválí obě strany a přijme to případně i třetí strana hostitelská. Tentokrát se svobodně dohodly USA, RF a Česká republika na tom, že setkání se uskuteční v Praze. Z toho jednoznačně plyne, že Česká republika není a nebude žádným "mostem mezi Východem a Západem". Na mezinárodním postavení České republiky jako člena NATO a EU tato schůzka nemění vůbec nic. Naopak, naše postavení jako respektovaného a důvěryhodného státu schopného zajistit důstojný průběh takto významné akce, se tím jen posílí. Podpis americko-ruské smlouvy v Praze zajistí České republice globální mediální pokrytí a pražské dohodě významné místo v historii mezinárodních vztahů.

 

 

 

 

 

Autor: Hynek Fajmon | středa 7.4.2010 16:33 | karma článku: 18,69 | přečteno: 1694x