Německé volby a budoucnost jádra

Zatímco u nás se celý víkend vše točilo okolo návštěvy papeže, v sousedním Německu si odbyli parlamentní volby. A jejich výsledek je poměrně překvapivý a pro další vývoj Německa i celé EU přelomový. Po dlouhé době okouzlení zeleným extremismem se Německo vrací ke kohlovské tradici konzervativně-liberálního vládnutí. Co konkrétního to přinese ještě uvidíme, ale některé věci jsou jasné již nyní. S největší pravděpodobností se změní postoj Německa k jaderné energetice. A to má své důsledky i pro nás.

Zelené náboženství má svůj původ v Německu a v této zemi také nejvíce ovlivňuje politickou agendu. Vzhledem k tomu, že je Německo největším státem EU, tak vliv německých zelených je velmi silný i na úrovni EU. Volby v Německu sice přinesly zeleným více hlasů voličů než dříve, ale to není tak důležité. Klíčové je to, že nejsou potřební k vytvoření vládní většiny a také to, že nehrají roli "jazýčku na váze" jako v letech vlády velké koalice. Tento fakt by sám o sobě mohl německou i evropskou politiku zásadně změnit k lepšímu. 

V posledních letech se německá i evropská legislativa jenom hemžila zelenými výmysly počínaje odmítáním jaderné energetiky, masivními dotacemi do "obnovitelných zdrojů energie" a soustavnou snahou zavést lidem v Evropě a na celém světě nové "uhlíkové daně" a "emisní odpustky". Všechny tyto nesmysly byly vymyšleny a zavedeny německými zelenými ideology a politiky v čele s Joschkou Fischerem. Zelenou ideologií se ale nakazila i celá řada politiků z pravice i levice včetně Angely Merkelové. V živé paměti je ještě její nedávné pozorování "tajících ledovců v Grónsku" a snaha její vlády bojovat se "změnami klimatu".

Nyní budeme mít možnost sledovat, co se skutečně změní. Jak CDU/CSU, tak také FDP slibují, že změní postoj Německa k jaderné energetice. To by byl rozhodně krok správným směrem. Dosud je totiž stále v platnosti rudo-zelený zákon z doby vlády dua Schroder-Fischer, že do roku 2020 se německé jaderné elektrárny odstaví z provozu. Tento zákon se doufejme brzy podaří zrušit. Pokud k tomu dojde, tak se dočkáme rehabilitace jádra v celé EU, což je rozhodně nutné. Jinak bychom se brzy dočkali v dosud neznámého jevu "blackout", kdy zmáčknete vypínač a světlo prostě nesvítí.

Kromě jádra bude ale zajímavé sledovat i to, jak se nová německá vláda postaví k otázkám "změny klimatu". Zda se bude stejně jako dosud zaklínat nesmyslnými evropskými závazky omezit emise do roku 2020 o 20 procent i v případě, že ostatní neomezí vůbec nic. Odpověď na tuto otázku se dozvíme brzy. Rychle se totiž blíží kodaňský summit OSN, kde se o tom bude rozhodovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hynek Fajmon | úterý 29.9.2009 19:58 | karma článku: 13,31 | přečteno: 1147x