Most Bohumila Hrabala v Lysé nad Labem

Dosud bezejmenný most přes Labe nacházející se v Lysé nad Labem ponese jméno slavného českého spisovatele Bohumila Hrabala. Zastupitelstvo města Lysá nad Labem tak rozhodlo na svém posledním zasedání dne 12.5.2010 na můj návrh. Region, kde tento spisovatel prožil významnou část svého života, tak důstojně připomene jeho památku.

Bohumil Hrabal prožil své dětství v nymburském pivovaře, kde již má pamětní desku ve výšce, kde "čůrají psi", jak si přál. Nezapomenutelný film "Postřižiny" o tom natočil Jiří Menzel. Během války sloužil na nádraží v Kostomlatech nad Labem a opět skvělý film o tom nese název "Ostře sledované vlaky".

Od 60. let Hrabal často pobýval na své chatě v Kersku v obci Hraďištko. Všechna tato místa jsou od sebe nedaleko a spojuje je řeka Labe. O tom, že k těmto místům a k tomuto regionu měl Hrabal nejblíže, svědčí i to, že je s celou rodinou pohřbený na malém hřbitůvku v Hraďištku. Mnozí lidé v Kersku a okolí si jej ještě dobře pamatují, jako pravidelného návštěvníka kerského hostince, kterému se říká Domeček. Taky jsem jej tam několikrát potkal. 

Kromě těchto míst je spojen ještě s pražskou Libní, kde dlouhá léta žil. Dům, kde bydlel, již ale neexistuje. Jeho památku v Praze připomíná Hrabalovo náměstí a je po něm pojmenovaná i jedna základní škola. Nyní k těmto místům, které nesou jeho jméno přibyde i most v Lysé nad Labem, který se nachází pouze asi 3 kilometry od jeho kerské chaty.

Hrabal měl, jak známo, rád pivo. Tuto skutečnost nyní dobře ilustrují piva z produkce nymburského pivovaru, která nesou jména jako třeba "Pepinova desítka" nebo "Francinův ležák". Zkrátka dílo Bohumila Hrabala je ve středním Polabí stále přítomné. O jeho propagaci se stará i Klub přátel Bohumila Hrabala, který pravidelně pořádá akci Hrabalovo Kersko. Letos se uskuteční již 12. ročník. Bude se konat již tuto sobotu 22. května 2010 od 10 hodin U Pramene v Kersku.

Přijďte si dát "šípkovou nebo se zelím".

 

 

Autor: Hynek Fajmon | neděle 16.5.2010 10:54 | karma článku: 10,18 | přečteno: 1396x