Maďarský a český polit-guláš

Ve středu jsem potkal maďarského kolegu profesora Schöpflina. Kdysi jsem k němu chodil na přednášky na London school of economics. Teď oba sedíme v Evropském parlamentu a vždy, když se potkáme, tak probíráme novinky z české a maďarské politiky. Říkal jsem mu, že jsme na tom teď stejně, protože v obou našich zemích padly vlády. Odpověděl mi, že to je pravda, ale že my Češi jsme na tom mnohem lépe, protože hospodářství je u nás v pořádku, zatímco v Maďarsku je v rozkladu.

Pan profesor má pravdu. V Budapešti i v Praze sice padly vlády, ale v Maďarsku navíc "padla" taky státní kasa a hospodářství je hluboké krizi. Český státní rozpočet je sice taky deficitní, ale Mezinárodní měnový fond nás zatím zachraňovat nemusel. Rovněž české hospodářství je na tom lépe než maďarské. Určitá podobnost mezi maďarskými a českými trendy ale existuje.

V Maďarsku vládnou již řadu let socialisté (bývalí kádárovci), kteří začali budovat "evropský stát blahobytu" tím, že rozdávají peníze na všechny strany. Maďarsko se tak stalo jedním z nejzadluženějších států EU. Sociální platby činí v Maďarsku obrovskou a stále rostoucí část veřejných výdajů. Tento desetimilionový národ tak má například údajně 800 000 osob v invalidním důchodu. Řádný pracovní poměr má pouze 3,8 milionů lidí a z nich 1,6 milionu dostává pouze minimální mzdu. Ostatní jsou buď v důchodu, na státní podpoře nebo v šedé ekonomice. Maďarské dluhy v posledních letech stále rostly, až nastala situace, kdy nebylo nikoho, kdo by Maďarsku půjčil. Hrozil státní bankrot a Mezinárodní měnový fond musel mimořádnou půjčkou Maďarsko zachránit před úplným krachem.

Zajímavé a poučné na situaci v Maďarsku je rovněž to, že 75% zde poskytnutých hypoték je v eurech, švýcarských francích, dolarech nebo dokonce jenech. Hypotéku ve forintech má jen málo Maďarů. Znamená to, že nevěří své vlastní měně. Nyní, když se kurs forintu vůči světovým měnám propadl, dostávají se držitelé hypoték do složité situace. Splátky se jim prudce zvyšují, přestože ve forintech stále vydělávají stejně nebo i více. Zkrátka maďarský politický a ekonomický guláš navařený za poslední léta je pěkně peprný. Ostatně nový maďarský premiér již ohlásil, že změna je nutná a že bude "hodně bolet".

U nás vládli socialisté od roku 1998 do roku 2006 a za dobu své vlády nás posunuli z hlediska výše státního dluhu velký kus cesty maďarským směrem (600 miliard kč). Naštěstí ale neušli celou cestu až ke státnímu bankrotu. Parametry našeho zadlužení jsou stále ještě přijatelné a hlavně věřitelé nám stále ještě věří a jsou ochotni půjčovat. Také české hospodářství je na tom lépe. Hypotéky jsou u nás z 99% poskytnuty v korunách a jejich držitelé se nemusí strachovat, že nebudou mít na splácení z důvodu propadu kursu koruny.

Český politický a hospodářský guláš je tedy zatím stravitelnější. Rozhodně bychom ale neměli podléhat falešnému sebeuspokojení. I ČR si žije nad poměry, což není zdravé a dlouhodobě to dělat nelze. Socialisté opět slibují, že veřejné výdaje na dluh zvýší. Hrozba státního bankrotu bude v případě jejich vlády viset i nad námi. Potom by i nám hrozil pořádně peprný maďarský guláš. 

 

Autor: Hynek Fajmon | sobota 18.4.2009 8:29 | karma článku: 15,54 | přečteno: 693x