Levicová kulturní fronta opět před Hradem

Minulý týden se na komíně jedné české elektrárny předváděli zelení šílenci z Greenpeace a česká média jim za tuto "odvážnou" akci opět přidělila neuvěřitelně velký prostor. Dnes podobnou akci zorganizovala známá skupinka havlovských intelektuálů a umělců přímo před Hradem. Provedení i cíle jsou podobné. Opět došlo na spektakulární akci, která se nenamáhá žádnou seriozní argumentací. Prostě kydá špínu a hnůj bez ladu a skladu. A česká média opět nezklamala a poskytla opět nadstandardní prostor. Ostatně jako téměř vždy. V živé paměti ještě máme to, jak dva přední umělci "vyvěšovali" na Hradě vlajku EU.

Co spojuje tyto akce? Je to v obou případech předem vykalkulovaný a záměrně vytvářený mediální efekt. Obě skupiny mají stejný nadstandardní přístup do médií a využívají jej k prosazování svých vlastních podle mého soudu extrémních představ. Ano, máme svobodu slova a svobodu shromažďování. Každý si může hlásat cokoliv, pokud to nepřekročí zákonem stanovenou mez a každý se může také v souladu se zákonem svobodně shromažďovat.

To, jak těchto svobod lidé v praxi využívají, vypovídá nejlépe o nich samých. Ten, kdo záměrně leze na komín, aby dosáhl mediálního ohlasu nevyužívá svobody shromažďování, ale porušuje zákon. A ten, kdo kritizuje a zesměšňuje svobodně zvoleného prezidenta vlastní země způsobem, který dnes předvedli někteří umělci, ukazuje svou vlastní nezralost a nedospělost. V demokracii spolu jako občané v mnohém nesouhlasíme, a to je dobře.Jde ale o to, jakým způsobem tento nesouhlas vyjadřujeme a jakým způsobem se přeme.

Jde o kultivovanost a civilizovanost demokratické diskuse a zvládání přirozeného stavu, že nemáme na vše stejný názor. A v této disciplíně ekologičtí aktivisté a havlovští umělci a intelektuálové fatálně selhávají. Metody, které používají k prosazování svých názorů jsou často za hranou zákona (viz lezení na komíny, vztyčování vlajky EU na Hradě, šíření poplašných zpráv o klimatu atd.) a téměř vždy jsou za hranou obecné slušnosti.

Nikdo nebrání komukoliv napsat knihu nebo článek do novin a propagovat vlastní názory, jak to činí například prezident nebo desítky blogerů zde na idnes.cz.  Nikdo taky nebrání nikomu v tom, aby řádně svolal demonstraci. Tito lidé ale zpravidla píšou a šíří pouze drby a pomluvy. Navíc se vyznačují přesvědčením, že právě ta jejich pravda je ta jediná správna, která má nárok na existenci a ostatní názory zvláště potom Václava Klause mají být vyhlazeny. To je ale na skutečnou dospělou diskusi zoufale málo. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hynek Fajmon | středa 17.6.2009 22:51 | karma článku: 19,14 | přečteno: 1010x