Komu vadí nová konzervativní frakce v EP?

Tento týden se ve Štrasburku na prvním ustavujícím zasedání sešel nedávno zvolený Evropský parlament. Novým předsedou byl zvolen na dobu 2,5 roku polský europoslanec Jerzy Buzek, kterého nominovala největší frakce EPP. Buzek byl zvolen i s mojí podporou, jak jsem již avizoval v jednom z předchozích blogů. Opět ale vznikla nechvalně proslulá velká koalice lidovců (EPP) a socialistů (PES). Na základě této dohody byl Buzek z EPP zvolen na prvních 2,5 roku a druhou část volebního období má předsedat německý sociální demokrat Martin Schulz. Toho já již pochopitelně volit nebudu.

Kromě předsedy byli zvoleni ještě místopředsedové parlamentu. Tito funkcionáři byli zvoleni poměrně složitou metodou jakési předběžné dohody mezi všemi frakcemi dle d´Hondtova systému. Jedním z místopředsedů EP se tak stal i český sociální demokrat Libor Rouček.

Dohoda o zvolení místopředsedů byla narušena u jednoho místopředsedy, kterého měla právo nominovat nově vzniklá pravicová frakce Evropských konzervativců a reformátorů, ke které patří i europoslanci ODS. Tato frakce nominovala Michala Kamiňského z Polska. Parlamentní levice ve spolupráci s EPP ale tuto volbu záměrně zmařila tím, že společným postupem zvolili britského konzervativce Edwarda Macmillana-Scotta, který nebyl nominován žádnou frakcí. Tímto krokem se EPP pokusila hned na začátku volebního období torpédovat činnost nové konzervativní frakce, která se stává jejím přímým konkurentem.

Macmillan-Scott si nepřál vznik nové konzervativní frakce a v minulosti podporoval eurofederalistickou politiku EPP. Právě z toho důvodu jej EPP do funkce místopředsedy zvolila. Macmillan-Scott kandidoval i přesto, že jej lídr britské Konzervativní strany varoval, že to bude znamenat jeho vyloučení. To se nakonec také stalo.

Předmětem sváru je nyní vznik nové frakce s názvem ECR - tedy Evropských konzervativců a reformátorů. Tuto novou skupinu vytvořili poslanci britské Konzervativní strany, polské strany Právo a spravedlnost, české ODS a pěti dalších menších stran z Belgie, Nizozemska, Lotyšska, Litvy a Maďarska. Nově vzniklá skupina je s 55 poslanci těsně pátou největší poslaneckou skupinou, když o 1 mandát je větší skupina zelených a před ní jsou ještě liberálové, socialisté a lidovci.

Nová konzervativní frakce si do svého čela zvolila po neúspěšné místopředsednické volbě polského europoslance Michala Kamiňského. místopředsedy se stali Timothy Kirkhope z Británie, Adam Bielan z Polska a Jan Zahradil od nás. Pokladníky jsou Phillip Bradbourn z Británie a z Hynek Fajmon od nás.

Frakce má za sebou křest parlamentním ohněm. Uvidíme, jak si povede dále. Každopádně již nyní řádně zahýbala europarlamentní matematikou. Je to první významná frakce, která není pod kontrolou Němců nebo Francouzů a navíc nesdílí eurohujerskou ideologii, proto už nyní budí takové emoce. Právě proto se na ni již nyní útočí ze všech stran. I to je důvod, proč si můžeme být jisti, že jsme na správné cestě.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hynek Fajmon | sobota 18.7.2009 21:44 | karma článku: 23,81 | přečteno: 1425x