Kdo bude vládnout v EU?

Z nedávných voleb vzešel na dobu 5 let nový Evropský parlament a na stejné období by měla být zformována rovněž nová Evropská komise. Vyjednávávní o tom, kdo bude řídit Parlament a kdo bude řídit Komisi jsou již v plném proudu. Hodně napoví už příští týden ustavující zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Voliči ve volbách dali většinu hlasů silám pravého středu a pravice. Bude tato vůle voličů respektována nebo opět vznikne tichá velká koalice křesťanských a sociálních demokratů?

Pokud se podíváme na Evropskou komisi, tak tam se situace stále více komplikuje. Evropská rada jednomyslně nominovala dosavadního předsedu Josého Barrosa. Krátce poté získal rovněž podporu nejsilnější frakce v Evropském parlamentu t.j. EPP. Tato skupina ale nemá většinu hlasů pro jeho automatické zvolení.

Liberálové, socialisté, zelení a komunisté, kteří ve volbách ztratili podporu nyní hlasitě vykřikují, že Barrosa nepodpoří. Bez většinové podpory v Evropském parlamentu nemůže Barroso začít sestavovat novou Komisi. Dohoda zatím neexistuje. Hlasování o novém předsedovi Komise se proto s největší pravděpodobností ve Štrasburku příští týden neuskuteční.

Co se naopak bude zcela jistě konat, budou volby předsedy a dalších funkcionářů samotného Evropského parlamentu. A zde bude opět zajímavá situace. Na předsedu zatím kandidují dva uchazeči. Je to Jerzy Buzek z Polska, který je kandidátem frakce EPP, a Graham Watson z Británie, který je kandidátem liberálů. Oba dva jsem dnes slyšel a jsem přesvědčen o tom, že předsedou se stane s největší pravděpodobností Jerzy Buzek.

Bez jakéhokoliv zaváhání mu dám svůj hlas, protože se ztotožňuji s jeho názory na tržní hospodářství, vládu práva, transatlantické vztahy a další otázky. Navíc je to politik z nové členské země a z nám blízkého Polska. Buzek má české předky a dobré vztahy s Českou republikou. Myslím si, že má šanci být výborným předsedou. Otázkou je samozřejmě to, kdo všechno pro něj bude hlasovat. V zásadě může být zvolen buď širokou koalicí frakcí pravého středu a pravice, nebo velkou koalicí EPP a PES. Jak to dopadne se dozvíme již příští úterý ve Štrasburku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hynek Fajmon | úterý 7.7.2009 19:13 | karma článku: 12,95 | přečteno: 979x