Je progresivní zdanění spravedlivé? II.

Včera jsem tady psal o tom, zda je progresivní zdanění spravedlivé nebo nikoliv. Vzhledem k tomu, že to vzbudilo živý ohlas, tak bych přidal několik dalších argumentů. Navíc se zdá, že boj o znovuzavedení progresivního zdanění bude hlavním tématem letošních říjnových parlamentních voleb. Proto stojí za to, věnovat tomuto tématu více prostoru. Hlavní otázkou je to, zda jsme pro "spravedlnost" nebo pro "sociální spravedlnost".

Ronald Reagan říkával, že rozdíl mezi "demokracií" a "lidovou demokracií" je stejný jako rozdíl mezi "kazajkou" a "svěrací kazajkou". Tento známý a stále platný vtip se dá aplikovat i na rozdíl mezi "spravedlností" a "sociální spravedlností". Pravice je pro "spravedlnost" a levice pro "sociální spravedlnost". Oba termíny vyjadřují úplně něco jiného.

Progresivní zdanění je nástroj, který používají socialisté k tomu, aby dosáhli ve společnosti "sociální spravedlnosti". Nejradikálnější socialisté, kterými byli komunisté, prosazovali sociální spravedlnost tak, že nejdříve všem vlastníkům úplně všechno sebrali (znárodnili) a potom tento majetek "spravedlivě" rozdělili mezi dělníky, rolníky a pracující inteligenci.

Méně radikální socialisté, což jsou sociální demokraté, neberou lidem úplně všechno, ale pouze velkou část a to prostřednictvím progresivních daní. Progresivní daň ale se ale může přiblížit až téměř ke 100%. Vazba mezi zdaněním a znárodněním je velmi silná. Znárodnění je de facto daň ve výši 100% zdaňovaného příjmu nebo majetku. 

To vše se koná pod heslem "sociální spravedlnosti" s cílem vybudovat společnost, kde si budou lidé co nejvíce rovni v příjmech. Jaké mělo toto rovnostářské šílenství dopady v historii lidstva myslím není nutné připomínat. Na oltář "sociální spravedlnosti" položilo životy mnoho milionů lidí, kteří zemřeli při hladomorech v SSSR, při kulturní revoluci v Číně a také u nás.

Znovuzavádění progresivního zdanění je vedeno snahou české i evropské levice vyždímat z bohatších vrstvev občanstva dodatečné peníze a snahou utratit je na další nesmyslné sociální programy. Tyto snahy ale nemohou přinést nic dobrého, protože produktivní a inovativní lidé se budou takovým snahám bránit a nakonec na tomto tažení proděláme všichni. Vyvlastňováním a zdaňováním žádné nové hodnoty nevznikají. Přerozděluje se pouze to, co už někdo vytvořil. Výsledkem přerozdělení je nakonec vždy bída pro všechny. Progresivní zdanění je zločin a žádný rozumný člověk by jej neměl podporovat.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hynek Fajmon | úterý 2.6.2009 22:43 | karma článku: 25,96 | přečteno: 1303x