Je Lisabonská smlouva mrtvá?

Mirek Topolánek prohlásil v Polsku, že Lisabonská smlouva je mrtvá a to i v případě, že by byla nakonec schválena. Nevím co tím přesně myslel, ale mám za to, že je to přece jen složitější. Platí totiž jednoduché pravidlo. Pokud bude Lisabonská smlouva schválena a vstoupí v platnost, tak rozhodně mrtvá nebude. Eurofederalisté se v Bruselu ujmou předaných kompetencí a nikdy je dobrovolně zpátky státům a lidem nevrátí. Pokud se podaří Lisabon zastavit ještě před ukončením ratifikace, tak je ještě šance na to, že v národních státech zůstane hlavní díl rozhodování o budoucnosti. A takový vývoj já bych považoval za správný.

O Lisabonské smlouvě bylo již napsáno skoro všechno. Přesto stojí za to zopakovat několik základních věcí:

1. Konvent byl pověřen najít cestu jak přiblížit EU lidem - zvolil cestu sepsání 500 stránkové ústavy. Nové členské státy včetně ČR se nemohly plnoprávně účastnit psaní tohoto textu.

2. Evropská ústava byla podepsána v říjnu 2004. Za ČR podepsal dokument premiér Stanislav Gross. Vlády ČSSD nikdy nepředložily euroústavu k ratifikaci. Euroústava jednoznačně v mnoha věcech zhoršovala postavení ČR v EU.

3. Francouzi a Nizozemci odmítli přijmout euroústavu v roce 2005 v referendech. Účast v hlasování byla velmi vysoká a NE velmi silné.

4. Němci prosadili, že se napíše místo euroústavy nový text. Tím se stala Lisabonská smlouva. Ta je z 95% totožná s euroústavou. Lisabonskou smlouvu podepsal za ČR Mirek Topolánek v roce 2007. Lisabonská smlouva je z hlediska českých zájmů lepším dokumentem než euroústava. Stále ale platí, že zhoršuje postavení ČR v EU oproti současnému stavu.

5. Páni prezidenti a premiéři se dohodli, že nepřipustí, aby se Lisabonská smlouva ratifikovala referendem. Konalo se jediné referendum a to v Irsku. Tam se o něj ale nezasloužila irská vláda, ale nutnost. V irské ústavě je totiž psáno, že každé odevzdání suverenity mimo Irsko podléhá souhlasu irského lidu. V referendu Irové Lisabonskou smlouvu odmítli.

6. V mezičase schálilo Lisabonskou smlouvu již přes 20 členských států EU. Stále ale platí, že dokud neschválí všichni, tak neplatí a nevstupuje v platnost.

7. U nás schválila Lisabonskou smlouvu Poslanecká sněmovna i Senát ústavní většinou. Prezident ale dosud text chvála Bohu nepodepsal.

8. Nyní se dojednává balíček pro Irsko, který by zaručil, že Irové v novém referendu Lisabonskou smlouvu schválí. Jak to dopadne uvidíme v říjnu letošního roku.

9. Pokud Lisabon projde, tak zaniká dosavadní EU a také dosavadní státy, jak je známe a vzniká nový evropský superstát. Někdo si to přeje a někdo nikoliv. Já patřím do druhého tábora.

10. Pokud si nepřejete vznik evropského superstátu, tak volte v nadcházejících evropských volbách ty osoby, které si takový vývoj nepřejí.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hynek Fajmon | sobota 30.5.2009 22:25 | karma článku: 18,26 | přečteno: 923x