Jakou máte mléčnou kvótu?

Tak a je to tady znova. Zemědělci opět vyrážejí do ulic protestovat proti výkupním cenám mléka. Co si o tom mají myslet spotřebitelé? Nižší výkupní ceny mléka by mohly vést ke snížení cen mléčných výrobků. Na druhou stranu chovatelům krav hrozí velké ztráty a nutnost zmenšovat stáda. Má vláda nebo EU s cenami mléka něco dělat? A co vlastně?

Trh s mlékem je regulován Evropskou uníí a neplatí na něm ekonomická, ale politická pravidla. Každý stát v EU má přesně nařízeno, kolik se na jeho území může maximálně ročně nadojit mléka. Tato kvóta je rozdělena mezi jednotlivé producenty a složitým systémem jsou prováděny cenové intervence na trhu. Tento systém byl vytvořen se záměrem pomoci chovatelům krav. V praxi to ale stojí spoustu peněz a stejně to nefunguje. Důkazem neúspěchu evropské zemědělské politiky jsou právě probíhající protesty zemědělců.

Co s tím? Představme si, že by každý stát v EU měl nařízeno kolik může ročně maximálně vyrobit aut. To by každý považoval za absurditu. U mléka to ale přesně takto funguje. Tento systém se musí celý zrušit. Kvóty jsou naprostý nesmysl, který brání efektivnímu fungování evropského trhu s mlékem. Musíme přejít na volný trh, kde bude rozhodovat pouze zákazník a ziskovost chovatelů a mlékáren. Dosáhnout tohoto výsledku je možné jen na úrovni EU, kde se musí změnit celá právní regulace trhu s mlékem.

Zapomínat bychom ale neměli na skutečnost, že čeští zemědělci jsou oproti zemědělcům ze staré EU15 diskriminováni nižšími dotacemi z evropské kasy. Část problému je způsobena právě tímto nefér přístupem EU k novým členským státům. Největší podíl na řešení situace na trhu s mlékem budou mít ale vždy spotřebitelé. Právě od jejich poptávky se budou vždy odvíjet stavy mléčných krav. A zde je rozhodnutí na každém z nás a zvláště na rodičích s malými dětmi.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hynek Fajmon | čtvrtek 30.4.2009 13:02 | karma článku: 14,26 | přečteno: 751x