Držme se české koruny III.

Česká národní banka minulý týden oznámila, že snižuje základní úrokovou sazbu na 1,5%. Cena české koruny se tak dostala od vzniku samostatné české měny na zatím nejnižší úroveň. Je to zpráva dobrá, nebo špatná? Záleží na tom, zda máte peníze půjčené nebo naopak spoříte. V prvním případě je to zpráva dobrá a v druhém naopak špatná. Celkově je ale dobrou zprávou skutečnost, že základní úrokovou sazbu u nás stále ještě stanovuje ČNB a nikoliv ECB neboli Evropská centrální banka.

Zastánci přijetí eura u nás v minulosti argumentovali tím, že ČNB stejně nebude schopna provádět samostatnou měnovou politiku a proto je lepší ihned přijmout euro. Jak se v posledních letech ukazuje, tak tento argument je zcela falešný a nepravdivý. Česká národní banka naopak je schopna provádět samostatnou měnovou politiku a činí tak dobře a ve prospěch českého hospodářství.

V průběhu posledních cca 5 let se ukázalo, že česká veřejnost masivně důvěřuje české koruně. K tomuto tvrzení jsou minimálně dva nevyvratitelné důkazy. První spočívá v tom, že české domácnosti si zásadně neberou půjčky nebo hypotéky v jiných měnách než v koruně. Objem půjček v cizích měnách je menší než 1% z celkového objemu. U Maďarska je to přes 75% a Polska přes 60%.

Druhý důkaz důvěry českého "střádala" v korunu spočívá v tom, že nedochází k odlivu vkladů z ČR do ciziny. České domácnosti a další subjekty mohou od roku 2004 volně ukládat své peníze v celé EU. Přestože základní úroková sazba i reálná úroková sazba je zhruba od roku 2005 v České republice nižší než v eurozóně, čeští střádalové dál drží své úspory v korunách a nepřesouvají je za vyšším zhodnocením do ciziny. Tento fenomén není ve veřejné diskusi zatím příliš přítomen, ale je realitou.

České domácnosti i firmy zkrátka důvěřují koruně. Ta se jim za důvěru odvděčuje dvěmi způsoby. Pro občany je důležitá skutečnost, že úvěry v korunách jsou ve světovém srovnání relativně velmi levné. Právě díky tomu jsme v posledních 5 letech svědky obrovského stavebního boomu. Mnohé české domácnosti si poprvé v životě splnily sen o vlastním bydlení v rodinném domku. A bylo to způsobeno tím, že hypotéky byly cenově dostupné. Druhým přínosem koruny je její dlouhodobé zhodnocování. Když v roce 2000 startovalo euro, tak se dalo koupit za 36 kč. Nyní po pouhých 9 letech koupíme 1 euro už za cca 27 korun. V eurovém vyjádření tak všichni Češi bohatnou prostřednictvím posilování kursu koruny.

Konečně posledním důležitým přínosem koruny je to, že nám umožňuje rychle a samostatně reagovat na měnící se hospodářskou situaci. Právě oslabení kursu koruny, které pozorujeme v posledních měsících nám umožní rychle a relativně bezbolestně reagovat na světovou hospodářskou krizi. Koruna zkrátka funguje a není důvod se jí zbavovat.

Autor: Hynek Fajmon | čtvrtek 21.5.2009 23:10 | karma článku: 16,45 | přečteno: 993x