Dokdy bude ve Střední Evropě dost elektřiny?

Představte si, že přijdete domů, zmáčknete vypínač a světlo se nerozsvítí. Takovou situaci si u nás neumíme už nejméně 50 let vůbec představit. Občas sice někde dojde k vypnutí elektřiny, ale jedná se zpravidla pouze o maximálně několikahodinový výpadek. I tyto výpadky ale dokáží vzbudit mezi lidmi velké znepokojení. Večer si nelze rozsvítit, lednička přestane fungovat a jídlo se v ní začne kazit. Prostě hrůza. Nedovedeme si vůbec představit, že by taková situace trvala více dní nebo dokonce týdnů. Nepředstavitelné. Na dobrodiní elektřiny jsme si zkrátka rychle zvykli. Pokud ale budeme poslouchat zelené "šílence", tak se do doby bez elektřiny brzy opět vrátíme. Zelení si to přejí, protože budeme blíž k "matce přírodě".

Pokud se Vám to zdá přehnané, tak se pojďme podívat na některá fakta z od nás i z našeho nejbližšího okolí:

1. Česká republika zatím stále vyrábí více elektřiny než sama spotřebuje. Tato situace ale bude trvat maximálně do roku 2015. Potom již začne být u nás větší spotřeba elektřiny než vlastní výroba. Tato situace bude důsledkem odstavení některých nejstarších českých elektráren a rostoucí spotřeby elektřiny.

2. Kromě České republiky a Francie už mezi členskými státy EU nenajdeme žádný stát s výrazným přebytkem výroby elektřiny. Všichni ostatní spotřebovávají zhruba to, co se u nich vyrobí nebo dokonce jsou už nyní nuceni elektřinu dovážet odjinud.

3. Německé vlády se pod tlakem zelených "šílenců" zavázaly, že do roku 2020 odstaví z provozu všech 20 německých jaderných elektráren. Toto nesmyslné rozhodnutí povede k obrovskému výpadku produkce elektřiny, který se má údajně nahradit větrnými, solárními a plynovými elektrárnami, ale jak všichni dobře víme, tyto zdroje jsou velmi drahé a navíc nestabilní. Když nefouká vítr, elektřina se nevyrábí. Když nesvítí slunce, solární kolektory opět elektřinu nevyrábí.

4. Evropská unie pod tlakem zelených "šílenců" zavřela Slovensku, Bulharsku a Litvě jaderné elektrárny. V důsledku toho se ve všech těchto státech prudce snížila produkce elektřiny. Cena elektřiny proto v těchto státech naopak prudce roste a jsou nuceny elektřinu dovážet odjinud.

5. Evropská unie přijala pod tlakem zelených "šílenců" klimaticko-energetický balíček, který zavede novou daň na elektřinu z uhelných elektráren v podobě placených emisních povolenek. Elektřina se v důsledku této politiky opět zdraží.

Co z těchto pěti bodů vyplývá, je myslím každému myslícímu člověku jasné. V této situaci je pro ČR absolutní prioritou výstavba nových zdrojů elektrické energie. Představa, že můžeme kupovat elektřinu od někoho jiného je absurdní, protože nebude od koho. Pokud se nepostaráme sami, tak elektřinu za přijatelnou cenu mít nebudeme. Proto je nutné co nejdříve dostavět Temelín.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hynek Fajmon | sobota 9.5.2009 16:23 | karma článku: 26,20 | přečteno: 1295x