Dobrá zpráva pro Čechy-muzikanty

Již od pradávna se po Evropě říkalo: "Co Čech, to muzikant". A platí to i dnes. Hudbě se aktivně věnuje opravdu hodně lidí a posloucháme jí téměř všichni. Proto by nás mohlo zajímat, co se včera odhlasovalo v Evropském parlamentu. Prošla totiž zpráva týkající se autorských práv u hudební produkce. Na základě toho dojde k prodloužení doby ochrany autorských práv u hudební produkce z dosavadních 50 na 70 let. Podle mého soudu se jedná o krok správným směrem. Proto jsem zprávu podpořil.

Největší změnou bude prodloužení doby ochrany hudebních děl z 50 na 70 let od prvního vydání. Nyní se po uplynutí doby 50 let nahrávka stává volnou a může ji vydat bezplatně kdokoliv na celém světě a hudebníkovi, který nahrávku pořídil nemusí platit vůbec nic. To znamená, že evropské nahrávky z roku 1959 a mladší již mohou být takto postiženy. Prodloužení doby ochrany o 20 let, ochrání evropské i české hudebníky o 20 let déle t.j. až do roku 1939. Všichni hudebníci a také jejich dědici, kteří od tohoto období dodnes nahráli nějakou hudební nahrávku, mají právo na autorské poplatky za svá hudební díla.

Kromě této změny ale má dojít také zřízení fondu pro studiové hudebníky, který bude financován z příspěvků hudebních producentů. Ti budou povinni do tohoto fondu nejméně 1 krát ročně vyčlenit nejméně 20% příjmů získaných z prodloužení doby pro ochranu autorských práv. Tento fond bude určen pro umělce, kteří se zřekli autorských práv při podpisu smlouvy s nahrávací společností.

Hudebníci rovněž získají právo znovu vyjednat smlouvu. Členské státy EU mohou stanovit, že smlouvy o převodu nebo postoupení, na jejichž základě má umělec nárok a pravidelé platby, mohou být změněny 50 let poté, co byl zvukový záznam oprávněně vydán. Pokud tedy 50 let poté, co byl zvukový záznam vydán, přestaně výrobce nabízet kopie tohoto záznamu k prodeji nebo je zpřístupňovat veřejnosti, může umělec ukončit smlouvu, kterou převedl nebo postoupil svá autorská práva.

Evropský parlament vyzval Komisi, aby do ledna 2010 provedla hodnocení také v sektoru audiovizuálních děl. Na základě toho by se mělo jednat o případném prodloužení autorských práv i na tuto oblast. Čeští muzikanti by si tedy měli pohlídat svá hudební díla a hlásit se o svá autorská práva.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hynek Fajmon | pátek 24.4.2009 10:57 | karma článku: 8,44 | přečteno: 671x