Daň z nemovitosti zvyšovat nebo zrušit?

Tak a je to tady. Nastává doba placení daně z nemovitosti a lidé se nestačí divit, co starostové a starostky spolu s radními a zastupiteli leckde vymysleli. Daň z nemovitosti se totiž v mnoha českých městech a obcích prudce zvýšila a to až na 5 násobek. Ti, kdo dosud platili například 800 kč za rodinný domek, mohou nyní platit až 4000 kč. Je to správná cesta? Pochybuji. Osobně bych tuto daň úplně zrušil.

Daň z nemovitosti je jediná česká daň, která je ze 100% výnosem obce na jejímž katastru leží příslušná nemovitost. Mnozí komunální politici jsou přesvědčeni o tom, že by se měla stát základem pro financování měst a obcí. Tento názor je však naprosto chybný a v českých podmínkách zcestný. Výnos této daně pro obecní rozpočty představuje pouze maximálně 2-5% jejich skutečných příjmů. Jedná se tedy v podstatě o doplňkový a nikoliv hlavní zdroj příjmů obcí.

Dalším problémem této daně je to, že zatěžuje pouze vlastníky nemovitostí a nikoliv nájemníky. Jedná se tedy o daň diskriminační. Vlastníci nemovitostí mají přispívat do obecní kasy a nájemníci, kteří využívají úplně stejných služeb města jako majitelé nemovitostí nebudou platit nic? Jaká je to spravedlnost? Na nákladech obecních služeb by se měli podílet solidárně všichni občané dané obce a nikoliv pouze vlastníci nemovitostí.

Třetím zásadním problémem této daně je to, že je velmi drahá na výběr. Počty úředníků, kanceláří a počítačů, které se touto daní zabývají, jsou enormní. Výtěžek této daně je přitom spíše v porovnání s jinými daněmi nízký. Pokud bychom daň z nemovitosti úplně zrušili a zvýšili ve stejném rozsahu podíl obcí na výtěžku jiných daní, tak bychom všichni ušetřili obrovské částky za výběr této nespravedlivé a zbytečné daně.

Musím přiznat, že nové znění zákona o dani z nemovitosti bude mít jeden důležitý pozitivní efekt. Ten bude spočívat v tom, že se lidé začnou více než dosud zajímat o komunální politiku ve své obci či městě. Komunální volby se stanou mimo jiné bojem o to, jak vysokou daň z nemovitosti budou chtít starostové zavést. Nechť každý kandidát před volbami jasně řekne, zda je pro maximální nebo pro minimální daň. Možná to přivede k volebním urnám nové voliče. Já jako zastupitel v Lysé nad Labem hlasuji pro minimální daň z nemovitosti.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hynek Fajmon | neděle 31.5.2009 18:20 | karma článku: 22,39 | přečteno: 1393x