BIO, GMO nebo KONV jablko?

Takto se ptají billboardy, které lze vidět i po Česku. Nechal je vylepit po celé Evropské unii Evropský parlament ve snaze upoutat pozornost voličů na evropské volby. Volební účast totiž v evropských volbách soustavně klesá. Nejsem si ale vůbec jistý tím, že se účast zvýší vylepením billboardů EP. Každopádně ale stojí za zamyšlení to, jaké otázky nám jsou kladeny.

Billboard se třemi jablky jste možná již viděli. Je tmavě modrý a jsou na něm umístěna tři velká jablka. Jedno má označení BIO, druhé má označení GMO a třetí má označní "konvenční". Nad tím je umístěna otázka zhruba v následujícím znění: "Jaké budeme mít v EU zemědělství?". Ta tři jablka, která jsou tam umístěna, mají symbolizovat možnosti volby.

Je smutnou pravdou, že o tom, co se bude v EU pěstovat, chovat a jíst se již nyní rozhoduje v Bruselu. Celá zemědělská politika včetně pravidel pro dotace, kvóty a veterinární a fytosanitární předpisy, je v rukách bruselské byrokracie. Na národní úrovni se s celou touto problematikou nemůže dělat prakticky vůbec nic. Každý rok se v českém parlamentu můžeme ještě tak rozhodnout, zda svým zemědělcům dosypeme část dotací tak, aby se aspoň blížili k tomu, co už dávno dostávají jejich konkurenti z EU15. O ostatních zemědělských věcech už se u nás nerozhoduje vůbec.

EU nyní stojí před otázkou, co bude se zemědělstvím v dalších letech a zvláště po roce 2013. Do tohoto data jsou již parametry dotací nastavené a k tomuto datu budou mít poprvé čeští zemědělci rovnoprávné postavení. Co se bude dít po tomto datu je předmětem velkého boje. Nejde ale pouze o dotace a jejich výší. Jde hlavně o to, jaké zemědělství bude v EU provozováno.

Zelení šílenci v čele s Cohn-Benditem hodlají klasické konvenční zemědělství v Evropě zcela zničit a zakázat a zavést místo něj BIOzemědělství. Toto je varianta budoucnosti, kterou na zmíněném billboardu představuje jablko s nápisem BIO. Většina zemědělců a také většina rozumných politiků si přeje, aby v Evropě i nadále fungovalo konvenční zemědělství. Tuto variantu symbolizuje jablko s nápisem "konvenční". Část zemědělců a mnozí vědci si potom přejí zavést i do této oblasti moderní vědecké postupy známé z USA. To je jablko s nápisem GMO.

Je pravda, že zhruba takové možnosti před námi jsou. Kterým směrem se vydáme? O tom se rozhodne v evropských volbách. Já osobně jsem toho názoru, že by na zemědělském trhu mohly vedle sebe pohodlně existovat všechny tři modely zemědělské produkce. Jsem proto, aby každý model musel prokázat zdravotní nezávadnost a to, že nemá negativní dopad na životní prostředí. Pokud toto prokáže, tak má mít právo na existenci a používání. Současná preference BIO vyjádřená obrovskými dotacemi a absolutní zákaz GMO v EU není dobrou volbou.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hynek Fajmon | čtvrtek 28.5.2009 14:41 | karma článku: 14,09 | přečteno: 952x