7 otázek pro komunální politiky!

Za necelé dva týdny nás čekají komunální volby. Česká média nám s překvapením sdělila, že do voleb se letos přihlásilo v pozici kandidáta rekordních téměř 210 000 občanů. Znamená to, že zhruba každý padesátý občan České republiky letos kandiduje. Příliš překvapivé to ale není, pokud si uvědomíme, že u nás máme nyní cca 6250 měst a obcí. Nejmenší obecní zastupitelstvo musí mít ze zákona 7 lidí a největší pražské magistrátní, pokud se nemýlím, lidí 65. Jelikož ale u nás početně převažují menší obce, tak je celkový počet zastupitelů, které budeme volit zhruba na čísle 60 000. Jsem zastupitelem už 20 let v Lysé nad Labem a prošel jsem i funkcemi radního, místostarosty i starosty. Snad mi to dává oprávnění položit uchazečům o post zastupitele následujících 7 otázek. Třeba jim to umožní lépe se zorientovat v tom, co je v zastupitelstvu čeká.

Tak pojďme rovnou k otázkám:

1. otázka: V jaké výši by měla být ve Vaší obci stanovena daň z nemovitosti? Ze zákona máte právo stanovit výši této daně v rozmezí koeficientu 1 až 5. Jaká výše této daně je správná a pro jakou budete hlasovat?

Odpověď HF: Můj názor zastupitele byl vždy ten, že tato daň musí být co nejnižší. Tuto daň platí pouze majitelé nemovitostí a její výnos jde plně do kasy obce. Proč by ale měli do obecní kasy přispívat pouze majitelé nemovitostí? Nepoužívají snad obecní služby i jiní občané obce?

2. otázka: Co je pro rozvoj Vaší obce důležitější, výdaje na provoz nebo výdaje na investice? V jakém poměru mají být provozní a investiční výdaje? Pro co budete hlasovat?

Odpověď HF: Můj názor zastupitele byl vždy ten, že provozní výdaje je nutné krotit a výdaje na investice naopak podporovat. Jinak vůbec nic nového v obci neuděláte.

3. otázka: O co se má vlastně obec nebo město starat? O kulturu, akvaparky, sportoviště, kanalizaci, zeleň, silnice, chodníky nebo o něco jiného? Jak budete hlasovat?

Odpověď HF: Můj názor zastupitele je ten, že obec nebo město se má starat pouze o to, co si občané nejsou schopni vlastními silami levněji pořídit a udržovat sami. Do této kategorie patří obecní silnice, chodníky, vodovody a kanalizace tam, kde jsou obecní, veřejné osvětlení, veřejná zeleň a mateřské a základní školní budovy. Téměř vše ostatní si mohou občané pořídit sami a levněji. Utrácet obecní peníze za akvaparky a podobné věci je plýtvání penězi.

4. otázka: Jaký má mít Vaše město či obec územní plán? Pro jaký územní plán budete hlasovat? Má se obec či město rozšiřovat do polí nebo se má naopak zahušťovat v rámci již zastavěného území?

Odpověď HF: Můj názor je ten, že územní plán se musí udělat tak, aby rozšiřování obce či města do polí bylo co nejmenší a urbanistický rozvoj směřovat do vnitřních rozvojových ploch, které přímo sousedí se zástavbou nebo jsou uvnitř takové zástavby.

5. otázka: Jaký má mít Vaše město či obec rozpočet? Pro jaký rozpočet budete hlasovat? Má být obecní rozpočet přebytkový, vyrovnaný nebo deficitní?

Odpověď HF: Podle mého soudu je nutné obecní rozpočty koncipovat v zásadě vždy jako vyrovnané a to v rámci roku i v rámci rozpočtového výhledu na delší období. Zadlužit obec je možné pouze ve zcela výjimečných případech.

6. otázka: Má Vaše město či obec usilovat o dotace? Jak budete v této věci jako zastupitel postupovat? Má obec usilovat i o dotace, které ke svému rozvoji nepotřebuje?

Odpověď HF: Můj názor je ten, že obec i město by mělo být ve věci dotací velmi obezřetné. Obec musí stanovovat své vlastní priority a vycházet z realistického odhadu vlastních sil a pokud je to vhodné a efektivní využít k jejich realizaci dotaci. Někdy je lepší o dotaci neusilovat.

7. otázka: Má Vaše město či obec usilovat o privatizaci obecního majetku? Mají se prodávat obecní byty? Mají se prodávat obecní pozemky pro výstavbu rodinných domků? Mají se prodávat nebytové prostory a další obecní majetek?

Odpověď HF: Můj názor je ten, že obce a města mají prodávat byty, pozemky, nebytové prostory i další obecní majetek. Obce a města tento majetek dlouhodobě nepotřebují. Bydlení a podnikání je oblast, kde si lidé dokáží dobře poradit sami i bez obce. Držet obecní byty je možné pouze ve velmi omezené míře pro mimořádné případy, kdy obec potřebuje mít ubytování pro učitele nebo lékaře. Jinak je to ale zbytečné.  

 

 

 

Autor: Hynek Fajmon | sobota 2.10.2010 22:26 | karma článku: 18,25 | přečteno: 1684x