4 svobody a české zájmy

Studenti se mne na besedách často ptají, co je na EU pozitivního a co je na EU negativního. O tom negativním jsem toho napsal už hodně. Je to zbytečná regulace, environmentalismus, genderová agenda, multikulturalismus, zbytečné dotace a nesmyslná zemědělská politika. Stojí ale za to říci také něco o tom, co je v EU pozitivního. Odpovídám stále stejně. Na EU jsou pozitivní 4 svobody, které občanům členských států přináší. Ty mají pro občany největší pozitivní význam. Volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu je veskrze pozitivní program, který českým subjektům rozhodně pomáhá.

Pojďme se podívat na fungování a dopady jednotlivých svobod:

1. Volný pohyb osob - podle mého soudu výborná věc. Samozřejmě to vyvolává přechodně i problémy, jako například nyní při masivní invazi Rumunů do Itálie, ale celkově jde o pozitivní věc. Studenti ze zemí EU mají možnost studovat kdekoliv v rámci EU na kterékoliv škole. Podnikatelé mohou volně podnikat kdekoliv v celé EU. Český hostinský si může otevřít hospodu v Londýně nebo v Berlíně. Problém je pouze u zaměstnanců. Tam byla dohodnuta v některých státech přechodná období, která ale skončí v roce 2011. Poslední státy, které neumožňují Čechům volné ucházení se o práci jsou Rakousko a Německo, což ukazuje míru jejich skutečného "evropanství". Brzy se ale dočkáme situace, kdy i tato zbytečná bariéra padne.

2. Volný pohyb zboží - opět skvělá záležitost, která zvyšuje míru konkurence na trhu a zákazníkům přináší lepší zboží za nižší ceny. Občané sice někdy poukazují na to, že v obchodech je samé cizí zboží, ale to nevadí. O tom, co se koupí, rozhoduje svobodně každý zákazník. Před rokem 1989 bylo k dispozici pouze domácí zboží a jak to vypadalo si ještě pamatujeme. Někdy nebyl k dostání ani domácí toaletní papír. Volný pohyb zboží znamená, že my můžeme kupovat zboží z celé EU, ale také to, že Němci, Britové, Francouzi a další mohou kupovat to naše české. Pro české firmy je to skvělá zpráva, protože mohou volně exportovat na trh s 500 miliony spotřebitelů a nemusí platit žádná cla nebo překonávat množstevní kvóty.

3. Volný pohyb kapitálu - sice ještě úplně nefunguje v oblasti nemovitostí, kde jsou přechodná období, ale v oblasti peněz je již situace plně liberalizována. Každý občan nebo firma si může ukládat peníze kdekoliv v EU a také se kdekoliv v EU ucházet o úvěry. To napomáhá efektivní alokaci vzácných zdrojů po celém území EU. Česká republika na volném pohybu kapitálu v rámci EU vydělává, protože u nás se investiční peníze dobře zhodnocují. U nemovitostí se musíme připravit na to, že i zde padnou bariéry a české nemovitosti budou moci volně kupovat lidé z EU stejně jako my můžeme nakupovat nemovitosti v v jiných státech EU.

4. Volný pohyb služeb - Služby dnes mají v hospodářství EU nadpoloviční podíl. Jedná se o oblast, která zaměstnává obrovské množství lidí a to i u nás, kde podíl služeb je přes 50%. V této oblasti dosud volný pohyb funguje relativně nejméně. Je to velká škoda a musí se s tím něco udělat. Bariéry mezi státy jsou stále přiliš vysoké, stejně jako byrokratické nároky. V končícím volebním období byla snaha zavést směrnicí o službách systém tzv. jednoho živnostenského listu. Tohoto cíle se ale zatím nepodařilo dosáhnout. Šlo o to, aby živnostenský list z jednoho státu EU automaticky platil i v jiných státech EU. Dám příklad: český holič v Hodoníně podniká na živnostenský list a na něj by si mohl otevřít pobočku například i ve Vídni, aniž by si musel obstarávat živnostenský list rakouský. Myslím si, že princip jednoho živnostenského listu by byl velmi pozitivní a napomohl by rozvoji podnikání v pohraničních oblastech.

Zkrátka 4 svobody jsou pozitivní program, který já osobně i ODS podporuje, protože jde správným směrem. Jde směrem k větší svobodě jednotlivce a k většímu výběru pro každého. Takový vývoj rozhodně podpořím na rozdíl od legislativy, která zbytečně hází lidem v celé EU klacky pod nohy.

 

Autor: Hynek Fajmon | pondělí 25.5.2009 15:47 | karma článku: 13,74 | přečteno: 1791x