Svoboda slova není svoboda nenávisti

Přemýšlel jsem o tom, proč je mezi námi Čechy taková spousta hulvátů a potenciálních agresorů. Vždyť se přece tak rádi holedbáme mírumilovností a tím, jací jsme rozverní kumpáni. Možná, ale v některých z nás kyše pěkné svinstvo

Dnes ráno jsem četl článek na idnes.cz o plánu EU na vyhubení přemnožených invazivních druhů. Překvapilo mně, kolik je již odkazů v diskusi, tak jsem si ji otevřel. Neuvěřitelná sbírka rasistických, agresivních, hloupých komentářů... čtení pro silné nátury. Přemýšlel jsem o tom, proč je mezi námi Čechy taková spousta hulvátů a potenciálních agresorů. Vždyť se přece tak rádi holedbáme mírumilovností a tím, jací jsme rozverní kumpáni. Možná, ale v některých z nás vevnitř kyše pěkné svinstvo. 
Dobře, nedá se svítit, svět je takový a někteří jsou prostě svině, nedá se nic dělat.

Co je ale strašné je to, že se tyto názory mohou volně šířit a dokonce na jednom z těch serioznějších webů, jako je idnes.cz. Dokonce na webu chvíli visel neuvěřitelný blog pana Jana Sedláčka (bez odkazu na profil - kdo chce najde, kdo nechce, udělá dobře) jednoznačně vyzývající k masovým vraždám přistěhovalců a lidí, co nesdílejí jeho agresivní pohled na svět. Teď ho již na jeho profilu nevidím, díky správci webu za odstranění. Nicméně jiné články ve stejném duchu tam dál visí.
I pro mně samého překvapivě vidím souvislost mezi touto vlnou hnusu a mým příspěvkem o hulvátovi ve vlaku. Tam to bylo v malém o tom stejném.
- Já, já, já jenom já. 
- Chci plivat, chci kousat, chci kopat do kotníků a opovažte se mi v tom bránit, mám přece svobodu slova.
Absolutní svobodu slova NEMÁŠ.
Svoboda slova je právo vyjádřit kultivovaně názor, účastnit se diskuse. Můžeš nesouhlasit. Sežeň si argumenty a dej svému oponentovi zabrat. To je v pořádku. A je to skvělé. Ale není v pořádku podněcovat k nenávisti, k pogromům, vraždám, "vymýcení". Není v pořádku nazývat objekty své nenávisti urážlivě (nepoužiji ty výrazy, mrkněte na diskusi uvedenou nahoře).

Taky mám z některých věcí a jevů obavy. Ale začínám se víc bát lokálního početného náckovství než pár tisíc chudáků, co utíkají za záchranou života svého a svých dětí. Jsme bohatá země, jen to nevidíme. Ve skutečnosti jsou Čechy ráj na Zemi. A co teprve, kdyby nebylo té nenávisti, sobectví a závisti uvnitř této kotlinky. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Fafílek | úterý 16.6.2015 21:48 | karma článku: 12,11 | přečteno: 645x