Pravicové řešení daní bez racionality

„Nejsou žádné limity a žádný sektor z té debaty vyjmut není. Nikdo si nemůže být jist,“ říká ministr financí.  Co to je - státní racketeering? To je ta změna?

Pravicová vláda zvažuje danit nadměrné zisky. Viz článekcituji:
- Firmy dosahují mnohem vyšších zisků díky změně vnějších okolnosti, ne díky tomu, že mají lepší produkt, lepší službu, více zákazníků,“ vysvětluje Stanjura
- Pojítkem pro zvažované zvláštní zdanění by mohlo být měřítko neočekávaného zisku, který firmě či sektoru přihrály okolnosti.

Tak milá pravicová vládo a ODS, pokud tohle zavedete, rozbijete kapitálový trh. 
Co je to za nesmysl? Jak vás to vůbec může napadnout?

Provedu analýzu trhu, najdu si firmu, které se může dařit, pokud vyjdou nějaké předpoklady, investuji do jejich akcií. Ve světě se něco stane a tím můj vytipovaný sektor dosáhne vyšších zisků než průměr na trhu. No a vy je zdaníte, protože nemám nárok na víc než X %? Kdo určí X a jak si vůbec dovolujete toto definovat? Tušíte vůbec, jaké to může mít následky? Proč pak do něčeho investovat, do nových technologií, startupů a sektorů, když stát určuje, co je "zdravý výnos"? Co je souhra vnějších vlivů a co je lepší produkt, kdo to bude posuzovat (a kolik bude za své posudky brát od Hlubučka?)

Proč  třeba chcete trestat lidi, co si koupili akcie ČEZ, protože od loňského léta nebylo těžké uhodnout, co se stane? 
Jo a lidi nezapomeňte investovat, ať se odpovědně zabezpečíte na stáří. Tvl, cirkus tohleto...

Nesahejte na základní ekonomické principy. Nebo jděte do háje, vážně.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Fafílek | pátek 1.7.2022 11:53 | karma článku: 18,42 | přečteno: 432x