Malé zamyšlení a vzkaz blogera.

Přes všechny současné peripetie jsem přesvědčen, že žijeme v krásné zemi i relativně solidní době. Většinou permanentně na něco nadáváme, ale ve skutečnosti se máme  v drtivé většině dobře ( materiálně i duchovně ). Česká zakyslost je myslím trochu hraná póza. Když nás něco naštve založíme si blog, facebook a chrlíme svá vyznání, trápení a moudra ( jako teď já :--).

Koho to nebaví,  zajde se rozptýlit do hospůdky, divadla nebo třeba s přáteli vyrazí na kole. Někoho zklidní večer manželka. Naštěstí většina našich obav i splínů má jepičí život. Jasně,  zadlužování naší země a potomků mne nečiní také  klidným. Stejně tak bezpáteřnost, drzost, hamižnost  a myšlenková prázdnota našich vládních i komunálních představitelů je nebetyčná. Osobně bych nejraději všechny bolševiky hnal bejčákem až do Pchjongjangu, ale to se mi asi už nepodaří.  Když si  čtu příspěvky blogerů, největší ohlasy a emoce vzbuzují  vždy reakce  na aktuální  politické dění. Je to  přirozené. Cítíme, že z nás politici dělají voly a nechceme si to nechat líbit.  Máme právo i povinnost se ozvat a říci svůj názor. Dvacet let nás pořád něco štve a dalších dvacet ještě bude.  Někdy to vypadá, že naše životy řídí  jen bláboly Paroubka nebo jiného potentáta.

Každé ráno cestou do práce vidím kolem sebe zasmušilé tváře. Narazit na příjemný obličej se rovná malému zázraku. Jako balzám  na duši na mne působí hloučky  chichotajících se   slečen, které si nahlas probírají své „love story“. Je to osvobozující pohled.

Jezdím nyní do léčebny dlouhodobě nemocných za matkou, která je po mozkové  příhodě.  Tady je možné vidět  reálné životní  problémy lidí bez rozdílu věku. Návrat do života tu není zadarmo. Ne každému se to také podaří. Když tam dorazím už ve dveřích ležícímu – ženskému osazenstvu naoko vynadám, že jenom leží, spí nebo jí. Pak jim zavelím rychle vstát, nelenošit, protože venku jim stojí práce.   I když většina z nich se bez pomoci ani nehne, na očích i na tvářích je vidět potěšení, že se něco děje, že zase přišel ten cvok z Prahy. Sterilní a nudná atmosféra se jim aspoň na chvilku promění na malý chaos. Některé pacientky se pochlubí jaký pokrok v rehabilitaci dosáhly.   Nejezdím tam nikoho litovat, to nepotřebují. Čeho se jim vrchovatě nedostává, tou jsou občasné doušky humoru a nikdy nekončící  naděje na zlepšení zdravotního stavu.  

Každý máme jinak velkou svíci života. Základ je nenechat se ničím otrávit. Kdo na to má, měl by kolem sebe rozsévat  dobrou náladu. Bez humoru by to bylo k nežití.

Za sebe  politikům 4. cenové skupiny Raj  vzkazuji:
Mám vás  na háku. Pro mne zůstáváte  partou plebejců vynesených řadou šťastných okolností  do funkcí a pozic, na které odborně i mravně nestačíte. Možná se řada z vás za funkční období stačíte materiálně zabezpečit, ale za jakou cenu. Slušní lidé vámi opovrhují. Vím, vám je to jedno, ale nezapomínejte, že žádný strom neroste až do nebe. Věřím ( možná naivně) , že jednou budete vystřídáni  lidmi, za které se nebudeme muset stydět.A to nejdůležitější na závěr. I když mne často neskutečně se......  na to,  abych si užíval každý den života, vás naštěstí vůbec nepotřebuji.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Evžen Doležal | neděle 1.11.2009 18:30 | karma článku: 12,36 | přečteno: 1004x
  • Další články autora

Evžen Doležal

Novoroční přání blogaře.

1.1.2010 v 12:50 | Karma: 13,32

Evžen Doležal

Vánoční salamandry – DDR 1982.

29.11.2009 v 17:49 | Karma: 14,53

Evžen Doležal

Pane Paumere, díky !

17.11.2009 v 12:40 | Karma: 18,14