Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pražská apokalypsa, den 13: jen samá pozitiva a životní jistoty!

Pátek třináctého, třináctý den koronavirové epidemie, to už si zaslouží jen samé pozitivní zprávy! Co asi?! Něco se najde... ale pravda, musí se trochu hledat :-) Zavřené hranice, ticho z EU, solidarita...

1. Solidarita. Lidé nabízejí zdarma seniorům pomoc s nákupy a venčením psů, aby nemuseli tak často ven. Pražáci, koukněte na /odkaz musel být odstraněn/ koordinuje to seniorská organizace Život90. Podobná koordinační centra pomoci jsou v Krumlově, Liberci nebo Litoměřicích, tak se jim ozvěte, pokud jste zdraví. Ještě kdybychom měli možnost se nechat otestovat, jako to dělají v Jižní Koreji, co? No, říkala jsem, dneska jen pozitivně, tenhle šlendrián probereme příště.

2. Asi 1 300 studentů medicíny se organizuje přes Facebook a domlouvají se s nemocnicemi na případné výpomoci pro případ velké krize. Studenti učitelství budou v Brně hlídat děti sestřičkám a lékařům.

3. I vy se můžete stát hrdinou a dobrovolníkem. Zachraňte svoji hospodu. Skočte si do té vaší pro oběd do krabičky. Nebo k večeru před zavíračkou pro pár piv do džbánku.

4. Stát do toho šlape fest, je jim jasné, že virus má dva týdny náskok a současné případy jsou jen špička ledovce. Šíření koronaviru může být trestným činem. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová nákazu zařadila mezi nakažlivé nemoci, jako AIDS, jejichž vědomé šíření je trestné. Stát uzavřel hranice. Od pondělí Češi nesmí vycestovat, cizinci nesmí přijíždět, stejně tak cizinci s trvalým a dlouhodobým pobytem.

5. Právě se ukázalo, že hranice prostě zavřít jdou, když je třeba. Kolik let nám říkali, že nelze zavřít hranice ani pro násilníky a lidi problematické z jiného konce světa, protože "lidská práva"? A náhle to jde během hodiny i pro vlastní občany.

6. Díky koronaviru máme jedinečnou šanci se dozvědět, kdo v našem okolí je nespolehlivý, sobecký nebo kretén. Tahle informace má cenu zlata. Příště už všichni budou vědět, kdo je kdo.

7. O Evropské unii od začátku krize nikdo neslyšel. Naštěstí. Když ČR a další země omezily vývoz roušek, nějaká eurobyrokratka špitla něco o porušení zásad, ale nikdo jí už nevnímal. Předsedkyně Evropské komise během nástupu italské epidemie radši řešila Grétu a její hysteráky, teď se poprvé ozvala s tím, že se Bruselu nelíbí uzavírání hranic.

8. Boj s koronavirem prokázal nezbytnost funkčních států a hranic. Ukazuje se, že to nejsou jen nějaké čáry na mapě, které namalovali jacísi nacionalisté v 19. a 20.století a které je proto třeba v 21.století zrušit. Ukazuje se, že mají občas i dost velký praktický význam. Třeba pri migrační vlně. Nebo při epidemii. Je to něco jako plot okolo vašeho pozemku. Nebo zamčené dveře u vašeho bytu, píše europoslanec Zahradil (ODS).

9. Roušky a respirátory pořád nejsou. Socialistické centrální plánování a přerozdělování provozované ministerstvem znamená, že výrobci respirátorů mají sice plné sklady, nesmějí ale pomůcky nikomu vydat, protože vše musí schovat přímo pro ministerstvo. Do dvou týdnů bude mít stát aspoň centrálně nakoupeno deset miliónů roušek. Pokud se vývoj nezpomalí, může nařídit jejich povinné nošení, stejně jako v Číně.

10. Sorry, ale už toho ňuňání bylo dost, ne?! Nejsou roušky ani dezinfekce, hergot! Gesta na kamery dobrý, ale péče o běžnýho občana, který si nesmí nebo nemá kde koupit ochranné pomůcky, je pořád nula. Plnou palbu schytávají zaměstnanci, kteří jsou celý den v přímém kontaktu s lidmi – sestry, lékaři, prodavačky nebo řidiči MHD.

„Pracuji u praktické lékařky a do dnešního dne nemáme jedinou roušku ani respirator, dezinfekci na ruce a povrchy. Přitom ministerstvo odkazuje pacienty hlavně na praktické lékaře. Kdo je za to zodpovědný????“

Řetězec Tesco na Andělu odmítnul rozdat prodavačkám na kasy dezinfekci na ruce - s argumentem, že na to prostě nejsou prachy a že je to stejně jenom chřipka, tak ať nedělají drama. Plus na zaměstnaneckých záchodech dlouhodobě neteče teplá voda a nikdo nedoplňuje mýdlo, takže si nejde ani pořádně umýt ruce. Prodavačky v Lidlu nemají také žádnou ochranu, ani u kasy lahvičku s desinfekcí na ruce. Po dotazu na Lidl dostanete odpověď, že „umístění dezinfekčních prostředků ve vstupu do prodejen se připravuje. Realizace tohoto opatření však vzhledem k nutné instalaci ve všech prodejnách bude nějakou dobu trvat.“

Chuděry prodavačky, respirátory jim nikdo nedá a klimatizace, která viry roznese běží v supermarketech na plné obrátky. Do práce jedou hromadnou dopravou, potom v práci odbaví tisíce lidí. Odnesou to ony a jejich nejbližší. A vláda, novináři ani odborníci se o nich nezmínili ani slovem. Fakt je lituju. Pište dotazy supermarketům: Jakým způsobem zajišťujete v situaci epidemie ochranu zaměstnancům a ochranu před šířením nákazy?

 

Jo a ta dezinfekce v metru pořád ještě není. Ale prý se něco chystá...

Autor: Eva Svobodová | pátek 13.3.2020 16:43 | karma článku: 29,10 | přečteno: 693x
  • Další články autora

Eva Svobodová

Zavádí facebook novou cenzuru? Ne! Ale kam zmizel mlíkař?!

"Vypadá to skoro, jako kdyby facebook odlaďoval nový cenzurní algoritmus a měl v něm nějaké chybky"... smáli jsme se včera, ale dost rychle nás to přešlo. Vtip se začal podobat realitě!

24.8.2018 v 17:25 | Karma: 44,67 | Přečteno: 5033x | Diskuse| Společnost

Eva Svobodová

To udělali Češi Čechům: poučíme se z normalizace?

49. výročí normalizace. Přes dvacet let teroru a totalitní šikany, kterou prováděli angažovaní ČEŠI ČECHŮM. Bude po vlně protiruské hysterie vůle připomínat i tuhle etapu? A nepřipomíná vám náhodou něčím současnost?

22.8.2018 v 19:27 | Karma: 35,41 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Společnost

Eva Svobodová

Co přeju letošní Prague Pride?

Vždycky v srpnu vypuknou hádky a spory o Prague Pride. Lidé přejí LGBT festivalu různé věci. Já letošnímu Pride přeju v podstatě jednu jedinou věc:

10.8.2018 v 18:46 | Karma: 38,14 | Přečteno: 4553x | Diskuse| Společnost

Eva Svobodová

Jak xenofobní Češi utopili dvě děti

Rozmohl se nám tady takový nešvar... tahání rasismu tam, kde není. Zneužívání smrti dětí k politické propagandě je mimořádně cynický čin.

5.8.2018 v 16:22 | Karma: 43,72 | Přečteno: 3417x | Diskuse| Společnost

Eva Svobodová

Dobré zprávy. Brněnský tyjátr, den třetí.

Všechno je v nejlepším pořádku. Ultralevičácká provokace s porušením zákona v divadle proběhla, a to na objednávku a za peníze aktivistické radnice. Radnice má ostudu, festival průšvih, občané projevili svůj názor a padlo pár T.O.

29.5.2018 v 16:10 | Karma: 48,10 | Přečteno: 10760x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6318x
Chodím po světě, dívám se a ptám se. Jak to všechno funguje? Proč píšou noviny to, co píšou? Co bylo předtím? Jaké jsou souvislosti? A komu to prospěje?  Kdo se ptá, nezůstane hloupý. Kdo se ptá, nemusí se nechat vést a věřit. Kdo se ptá, najde svoji vlastní cestu. Jdete se mnou?

Seznam rubrik