Ohňostroje: nesmyslná válka regulovčíků s bouchači

Ohňostroje, petardy, dělobuchy! Zakázat? Povolit? Je to nekonečný příběh o věčném zápase regulovčíků s bouchači. Dva extrémní tábory se rvou. O co? O falešné dilema.  

Ohňostroje, petardy, dělobuchy! Zakázat, škodí? Nechat, protože svoboda? Naprosto špatně! Tohle je úplně falešné dilema. Nejde totiž o ohňostroje, jde o lidi. Celý "problém" je ve skutečnosti otázkou míry. Míry fanatismu, míry bezohlednosti. A vznikl díky obrovské dostupnosti pyrotechniky v obchodech. 

Dřív si lidi bouchli pár petard na Silvestra a byl klid, takže i přecitlivělí se tomu mohli přizpůsobit. Dneska to práská všude pomalu od listopadu do ledna. Tomu už se přizpůsobit nedá. A proto už toho lidi mají plné zuby. Nejde o nic jiného, než že to překročilo únosnou míru. Došla trpělivost. No a pak se toho chytli mediální regulovčíci.

Takový zákaz jednoho hlavního ohňostroje v Praze je proto naprostá populistická hloupost. Jaký má smysl zakazovat jeden ohňostroj z tisíce? To, co je potřeba, je omezit otravné bouchače-extremisty, kteří skoro dva měsíce znepříjemňují život zvířatům a citlivým lidem v okolí. Věřím, že s pravidlem typu "jenom na Silvestra a dost" by nikdo normální neměl problém. Život totiž není o umanutém vymáhání svých požadavků, ale o tom, že se musíme navzájem tolerovat a spolu dohromady žít.

Jak píše kamarád P. Kolář: Bohužel žijeme ve společnosti, kde si někteří jedinci uzurpují právo rozhodovat i v maličkostech o jiných lidech, nebo naopak další jedinci jsou absolutně bezohledná hovada. V takovém případě je doslova nutnost vymezit pravidla, alespoň ty základní a následně jejich dodržování vynucovat. Bohužel.

Autor: Eva Svobodová | úterý 31.12.2019 12:04 | karma článku: 24,66 | přečteno: 708x
  • Další články autora

Eva Svobodová

Pravidla lži

17.2.2023 v 12:20 | Karma: 29,24

Eva Svobodová

Žijeme v éře vzpoury hlupců

18.12.2021 v 12:52 | Karma: 47,24