Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude z Junáka extremistická přípravka?

Hajlujícího skauta nikdo neviděl, skauty vyjadřující podporu ultralevicovým hnutím ano. Člověk by to mohl pokládat za ojedinělý brněnský exces, kdyby linie ražená vedením organizace nevedla také tímto směrem. Jak moc ji ovlivňuje?

"Ultrapravice", "ultralevice" - obojí je socialistický agresivní extremismus, který se tváří, že bojuje za záchranu světa proti stvůrám, které nemají žádná lidská práva. Obojí má stejné místo - ve zprávách BIS a Ministerstva vnitra. Vedení Junáka se v odpovědi na můj dotaz od aktivit distancovalo:

 

Proti totalitním režimům, extremismu, nenávisti a násilí se vymezujeme a z podstaty jej nemůžeme podporovat. Co se týče tzv. Kliniky, na kterou pravděpodobně fotografií narážíte: víme, že se akcí na podporu této iniciativy zúčastnilo více skautek a skautů, je to na jejich vlastní iniciativě a osobním zvážení, o "Klinice" jsme nikdy interními kanály nepsali. Pokud chtějí být prospěšní, pomáhat druhým a být přáteli s lidmi dobré vůle, tedy jednají podle skautského zákona, mají ve světě různé možnosti, jak se angažovat. Dle jejich uvážení je toto jedna z nich, od nás žádnou podporu v této věci nemají. Zdroj: http://evasvobodova2.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=602145

Kde se ovšem berou přinejmenším "zarážející" názory těch dětí, které na ultralevici a jejích idejích nevidí nic divného? 

"Kamarád říkal, že stát neexistuje a hranice nejsou a že na tohle už se vůbec nehraje. Ten pán to vůbec nechápal a byl trochu agresivní. "  „Zajímá mě určitě víc okruhů, antifašistická a feministická témata, bytová situace, squatting, klerofašismus. To jsou věci, které v poslední době v mých sociálních bublinách hodně rezonujou“ (rozhlas.cz, 3. 5. 2017)„Good night white pride je pro mě heslo, které má jasné sdělení, se kterým souhlasím. Přestože v tomto ‚logu‘ je antifašista kopajícího nacistu, je to pro mě pouze symbol. Symboly a hesla jsou důležitá, dokáží rychle předat myšlenku.“ (iDNES, 6. 5. 2017)

Opravdu to nemá s Junákem nic společného? Neexistuje ideologické podhoubí, které děti vede k určitým postojům? A co když se současné vedení Junáka se snaží organizaci od woodcraftu posunout směrem Nesehnutí, A2larm, Deník Referendum, který se nelíbí ani samotným skautským vedoucím?

 

Vedení Junáka už třetím rokem pracuje na ideovém projektu „Skauti na Zemi“, kterým hodlá děti vychovávat ke „globálnímu chápání světa“. Spolu se sdružením „Na Zemi“ - multikulturně, sociálně a globálně angažované neziskovky - loni vydalo příručku, jak na táborech šířit osvětu k uprchlictví a migraci: „Téma uprchlictví na táboře – Informační a metodická podpora

Výhrady můžeme mít už na vhodnost takové aktivity v apolitickém dětském sdružení. Příručka je ale navíc zcela jednostranná a hrubě manipulativní. Podívejte se a posuďte sami. Projekt je založený na vyvolávání soucitu k „válečným uprchlíkům“, ale další aspekty migrační krize zcela pomíjí, případně je v části „Obavy spojené s uprchlictvím a reakce na ně“ vyvrací polopravdami nebo nehorázně zavádějícím způsobem. Odkazovaný výchozí materiál navíc nepochází z objektivních zdrojů, ale z extrémně aktivistických – Nesehnutí, A2larm, Deník Referendum.

 

Není divu. Autoři téhle agitace příručkou razí svůj názor a pocházejí z podobné ideologické líhně.

 

Lenka Šafránková-Pavlíčková (věnuje se tématům uprchlictví a migrace v rámci doktorandského studia na Fakultě sociálních studií MU i prakticky v rámci NESEHNUTÍ) a Linda Janků (pracuje v Centru pro lidská práva a demokratizaci, je asistentkou a doktorandkou na Katedře mezinárodního a evropského práva Právnické fakulty MU a právničkou v Kanceláři ombudsmanky). Na táborovou metodiku navazuje celý metodický „migrační“ portál Lidé v pohybu.

Touto spoluprací s vyhraněně angažovanou neziskovkou táhne vedení Junáka od apolitické vlastenecké skautské organizace dál k levicovému globalistickému aktivismu… Nemělo by si víc vybírat partnery, aby ve snaze o konání dobra nesklouzávalo do podivné politiky? S velkým nadšením se tato kontroverzní aktivita nesetkala ani mezi skautskými vedoucími. 

 

Dost napovídá to, jak se po roce 1992 změnil skautský slib, z vlasteneckého na ezoterický:

"Slibuji na svou čest, jak dovedu nejlépe:
milovat vlast svou, Republiku československou, a sloužit jí věrně v každé době,
plnit povinnosti vlastní a zachovávat zákony junácké,
duší i tělem být hotov pomáhat bližnímu svému."

 

"Slibuji na svou čest, jak dovedu nejlépe:
sloužit nejvyšší Pravdě a Lásce věrně v každé době,
plnit povinnosti vlastní a zachovávat zákony skautské,
duší i tělem být připraven(a) pomáhat vlasti i bližním."

 

Jak moc tyhle postoje ovlivňují chod skauta? Zůstane v Junáku zdravý rozum, láska k vlasti a k přírodě, nebo nekriticky angažovaná politická utopie? 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Eva Svobodová | sobota 6.5.2017 11:48 | karma článku: 43,41 | přečteno: 4372x
  • Další články autora

Eva Svobodová

Padli za nás? Političtí agitátoři kašlou na pietu

Loni aktivističtí vandalové polili barvou pomník osvobození, protože na něm byl Koněv, letos protestovali proti uctění památky Nesmrtelného pluku, jen kvůli politické nenávisti, další zas melou že padlo moc málo Američanů...

9.5.2019 v 16:52 | Karma: 43,51 | Přečteno: 2121x | Diskuse| Společnost

Eva Svobodová

Pusťte nás na ně? Mladí udavači se včera předvedli ve Sněmovně.

Pamatujete, jak se za bolševika zavíraly přednášky, rušily semináře a vyhazovalo z práce na základě udavačských dopisů snaživých svazáčků? Jak se o disidentech psalo jako o kriminálních živlech, příživnících, trestně stíhaných?

5.4.2019 v 9:44 | Karma: 48,79 | Přečteno: 20670x | Diskuse| Společnost

Eva Svobodová

Nenávistný Jeden svět na školách?

Myslíte, že škola je ze zákona politicky neutrální? A že hlasatel politické nesnášenlivosti nemůže vést projekt na stovkách škol v naší zemi? Tak to se pletete.

26.3.2019 v 15:35 | Karma: 43,90 | Přečteno: 3840x | Diskuse| Společnost

Eva Svobodová

Ban za smajlíka. To prostě nevymyslíš!

Je zajímavé sledovat, jak se údajní obhájci svobody a demokracie najednou předhánějí v obhajobě práva nadnárodních korporací potlačovat osobní svobodu, dohlížet na ideologie a organizovat politickou cenzuru...

30.1.2019 v 16:22 | Karma: 42,69 | Přečteno: 3651x | Diskuse| Společnost

Eva Svobodová

Syrští sirotci? Nebo zase další "bradyáda"?

Předvolební vřava kolem hypotetických padesáti syrských sirotků připomíná nějaké absurdní drama. Jako bychom se vrátili o čtyři roky zpátky, kdy v české kotlince zuřil nesmiřitelný boj Lepších Lidí s "rasisty a xenofoby".

18.9.2018 v 11:25 | Karma: 45,74 | Přečteno: 4029x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6318x
Chodím po světě, dívám se a ptám se. Jak to všechno funguje? Proč píšou noviny to, co píšou? Co bylo předtím? Jaké jsou souvislosti? A komu to prospěje?  Kdo se ptá, nezůstane hloupý. Kdo se ptá, nemusí se nechat vést a věřit. Kdo se ptá, najde svoji vlastní cestu. Jdete se mnou?

Seznam rubrik