Modrá je tentokrát opravdu dobrá

Nemám představu, kolik z vás je na tom jako já a o této unikátní stavbě nikdy neslyšelo, pro mě byla velkým překvapením.

Modrý kostel jsem potkala úplnou náhodou na okraji historického centra Bratislavy. O jeho existenci jsem vůbec nevěděla, o to příjemnější bylo překvapení. Nádherný secesní římskokatolický kostel sv. Alžběty s farou postavený v letech 1910 - 1913 navrhl známý budapešťský architekt Ödön Lechner (1845-1914, jeho rodina přišla z Německa, takže někdy bývá uváděn jako Edmund). Nabídku pracovat pro Bratislavu velmi uvítal, protože v Maďarsku se začal zdát jeho secesní styl málo "maďarský" a Lechnerova finanční situace se velmi zhoršila. Když v roce 1906 -1908 připravoval plány Katolického královského hlavního gymnázia, jehož součástí měl kostel být, požádali ho rodiče žáků, aby zahrnul do plánu i hřiště pro sport, což podpořilo městské zastupitelstvo tím, že darovalo vedlejší pozemek na stavbu kostela s podmínkou, že bude sloužit i veřejnosti. Lechner tento plán pozměnil s tím, že požádal ještě o pozemek na okraji ulice, kde postavil vchod pro veřejnost. Úplně tak převrátil tradiční umístění vchodů při stavbě kostelů (hlavní vchod na západ, boční vchod na jih) a navrhl vchod na severní straně proti gymnaziu a vchod pro obyvatelstvo na východní straně. Lechner navrhl i vnitřní vybavení, z něhož i některé předměty sám vyrobil, protože byl řemeslně zručný a v Budapešti měl na popud ministra kultury dokonce vést plánovanou řemeslnou školu. Její založení bylo ale z politických důvodů zamítnuto. 

Skvostný kostel se stal pýchou Bratislavy, je cílem turistů z celého světa a jeho miniatura dokonce reprezentuje Slovensko v bruselském Mini-Europa parku. O jeho oblibě hovoří i to, že je jedním z nejžádanějších kostelů pro uzavírání sňatků a čekací doby jsou hodně dlouhé. Z vlastní zkušenosti doporučuji si předem zjistit, kdy je otevřeno, protože návštěva interiéru určitě zážitek znásobí.Vřele doporučuji!

Modrý kostel

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Štěpánková | sobota 22.7.2023 9:00 | karma článku: 12,27 | přečteno: 337x