Louisiana opravdu není jen v Americe

Sedíte a vnímáte příjemný vánek, přivřenýma očima sledujete odlesky paprsků na mořské hladině Oresundské úžiny, kolem jemně šumí listí vzrostlých stromů. Je těžké odejít, ale vy už teď víte, že sem se jednou určitě vrátíte. 

Vlak téměř neslyšně uhání po kolejích, trať kopíruje pobřeží, které je přes bujnou zeleň kolem občas k zahlédnutí. Kolem upravené nízké dánské domky a po půlhodině jízdy je tu Humblebaek, ani ne desetitisícové město, které proslavilo po celém světě rozhodnutí kodaňského velkoobchodníka se sýry jménem Knud W. Jensen (1916-2000).

Tento milovník umění investoval v roce 1956 peníze, které získal prodejem firmy po otci, do nákupu historické vily uprostřed rozlehlého parku na mořském pobřeží a rozhodl se, že zde založí muzeum moderního umění, první v Dánsku. A proč to zvláštní jméno Louisiana? Původní majitel venkovské vily, královský důstojník, měl tři manželky, které se shodou okolností všechny jmenovaly Louisa, takže bylo nasnadě, že dům pojmenoval po nich.

Ovšem to, proč Louisiana dnes patří k jednomu z nejobdivovanějších muzeí, nejsou jen sbírky a výstavy, ale hlavně architektura a atmosféra souladu s přírodou, kterého se autorům podařilo dosáhnout. Architekti Jorgen Bo a Wilhlem Wohlert totiž opustili původní Jensenův nápad postavit nový pavilon na okraji útesu s výhledem na mořskou úžinu a rozhodli se pro několik spojených krytých výstavních "chodeb", které jsou částečně prosklené po obou stranách, takže návštěvník při prohlídce je neustále v kontaktu s venkovní přírodou nádherného parku, kde jsou jako samostatná expozice umístěny sochy například Henryho Moora, Joana Miró, Alexandera Caldera a dalších. Výstavní sály umístili architekti buď úplně nebo částečně do podzemí s co největší možností vstupu denního světla.

Muzeum moderního umění Louisiana bylo slavnostně otevřeno za přítomnosti dánské královny v roce 1958 a jeho modernistická architektura, která nenásilně a nenápadně splývá s okolní krajinou, se stala jednou z nejdůležitějších staveb tohoto typu v Dánsku.

A zároveň, i když není přímo v Kodani, je Louisiana celosvětově uznávanou kulturní institucí, jejíž aktivity nejsou jen výstavy, ale i koncerty, workshopy, diskuze. Díky nádhernému prostředí, ke kterému patří také kavárna s restaurací a posezením na útesu, je také oblíbeným výletním místem milovníků umění každého věku, od starých lidí na vozíčku až po rodiny s dětmi, které náležitě využívají zelené trávníky parku nebo stín pod starými stromy. 

Jak v roce 2015 řekl při své návštěvě slavný architekt Jean Nouvel, v Louisianě se podařilo to, co nikde jinde, propojit umění, moře, přírodu, lidi, stromy, květiny, to všechno je tam na svém místě.

I když fotografie opravdu nemohou více než jinde vystihnout přesnou atmosféru, snad přispějí alespoň k představě o tomto krásném místě Dánska.

Louisiana

 

Autor: Eva Štěpánková | úterý 13.8.2019 12:32 | karma článku: 10,21 | přečteno: 422x