Dům, který mi byl nejmilejší

Necelých 50 kilometrů od Liberce v německém Löbau se v sousedství zahrádkářské kolonie nachází skvost, který byste tam nečekali. A není divu, že je zařazen do čtveřice nejlepších světových modernistických obytných vil. 

Utajený poklad, který čeští milovníci architektury teprve pomalu začínají objevovat, to je Haus Schminke neboli Vila Schminke, kterou pro rodinu místního výrobce těstovin Fritze Schminkeho postavil německý architekt a designér Hans Scharoun, autor například budovy Berlínské filharmonie.

Samozřejmě nemohl tušit, po desítkách let bude jeho Haus Schminke společně s Vilou Tugendhat (Mies van der Rohe), Villou Savoye (Le Corbusier) a Fallingwater (Frank Lloyd Wright) považován za nejkvalitnějšího představitele obytných domů světového modernismu. Když ale do domu dnes vstoupíte a jste ohromeni jeho prostorem i útulností, nemůžete si nevzpomenout na slova Hanse Scharouna, který při předání domu šestičlenné rodině v roce 1933 poznamenal, že tato stavba je jeho nejmilejší. A britský historik architektury Peter Blundell Jones kdysi výstižně poznamenal, že Haus Schminke je „mocným výrazem prosvětlení, vzdušnosti a nádherné velkorysosti, kterou moderna tak často slibovala, ale které tak zřídka dosahovala“. Navíc architekt nápaditě vyhověl požadavkům manželů, kteří chtěli jednoduchý dům pro rodinu se čtyřmi dětmi a občasnými dvěma hosty.  Nejen barevností a hravostí interiéru, ale i takovými detaily jako nízko umístěné otevírání oken, zábradlí schodiště široké tak, aby se po něm dalo pohodlně sklouznout. Dalo by se hodně psát o řešení prostoru, který vás naprosto vtáhne, o promyšlené roli slunečních paprsků, terasách, barevných řešeních, praktických vychytávkách, ovšem nejlepší je vidět vše na vlastní oči. 

Po historických peripetiích, kdy byl po válce rodině dům vyvlastněn, protože Fritz Schminke dodával těstoviny wermachtu, kdy zde po osvobození sídlilo sovětské velitelství a nakonec dům mládeže, darovala jedna z dědiček vilu městu Löbau. Byla založena nadace, dům byl zrekonstruován a zpřístupněn veřejnosti. Zpřístupnění v tomto případě ovšem znamená, že se nejen můžete po domě i krásné zahradě volně pohybovat a nikdo vás neomezuje (audioprůvodce do sluchátek je připraven i v českém jazyce) ,ale pokud se s předstihem objednáte, můžete zde přespat v původních ložnicích, používat koupelnu i kuchyň se spotřebiči. Vím, že se nemohou porovnávat, ale mě "vzal za srdce" víc Haus Schminke než Vila Tugendhat. Možná je to i tím, že už po vstupu do vily se cítíte jako doma i díky příjemnému a vstřícnému personálu a promyšlené bydlení pro rodinu láká k nastěhování. 

Haus Schminke je běžně otevřen od čtvrtka do neděle od 12.00 do 17.00, ale protože se blíží 90 let od vzniku domu, chystá se milá výjimka. Bude sice zavřeno 29. a 30. 9., ale další týden od 1. 10. do 6. 10. 2023 je vstup zdarma ve stejnou otvírací dobu. Když k tomu přidáte příjemné babí léto a barvy podzimu, je to určitě nejlepší čas vyrazit do Lobau a potvrdit si, že poklady někdy leží jen kousek od nás. https://www.stiftung-hausschminke.eu/

 

Haus Schminke

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Štěpánková | pondělí 25.9.2023 9:00 | karma článku: 15,25 | přečteno: 446x