Danubiana - neznámý poklad u sousedů

Objevujete také rádi nová zajímavá místa? Chcete si přidat do seznamu něco originálního a u nás ne moc známého? 

Možná si řeknete, že cesta do Bratislavy vám nemůže přinést nic nového, jako jsem si to před několika lety myslela i já. Pak jsem ale zahlédla informaci o nově vznikajícím muzeu moderního umění na poloostrově v korytu Dunaje a viděla několik fotografií, a to změnilo můj názor. A po jeho návštěvě potvrzuji, že nemusíte být přímo náruživý milovník umění a Danubiana vás dostane.

Necelých 20 km od Bratislavy se nachází její nejjižnější část Čunovo, které dalo název i vodnímu dílu na Dunaji, pozůstatku plánované výstavby díla Gabčíkovo. Vznikl tady areál vodních sportů a poloostrov, který zůstal po stavbě prázdný, se rozhodli v letech 1998-1999 využít ke stavbě muzea moderního umění galerista Vincent Polakovič z Popradu a holandský mecenáš a sběratel umění Gerard Meulensteen z Eindhovenu, který stavbu zafinancoval. Cítili potřebu umožnit současným slovenským umělcům vystavovat svá díla na důstojném místě. Na podzim 2000 bylo muzeum ve tvaru římské galéry nazvané Danubiana Meulensteen Art Museum otevřeno a následovaly desítky úspěšných výstav včetně Joana Miró a Cube.

Po čase bylo však jasné, že prostory nejsou dostatečně velké pro pro stálé sbírky a potřebují rozšířit. Gerard Meulensteen proto v roce 2011 věnoval muzeum slovenské vládě, která se prostřednictvím neziskové organizace Ministerstva kultury postarala o dostavbu a řídí další činnost muzea, kde předsedou správní rady je od roku 2012 Gerard Meulensteen. Díky architektonickému řešení se rozšíření muzea stalo v roce 2014 slovenskou stavbou roku a není vůbec divu.

Galerie obklopená nekonečným vodním tokem, rozlehlý sochařský park i příjemná kavárna, kde si můžete po prohlédnutí galerie odpočinout a posedět při kávě nebo sklence vína, je ideálním prostředím nejen pro milovníky umění. A ze zdejší přístupné střechy je zvláště při západu slunce nádherný výhled na Karpaty i Bratislavu. Navíc má Danubiana díky své rozloze a jedinečné poloze na rozhraní tří států šanci stát se ideálním uměleckým fórem v centru Evropy. Její jedinečnost ještě podtrhuje citlivé spojení s přírodou a její flórou a faunou.

Muzeum, které už navštívily mnohé královské návštěvy jako španělský král J. V. Juan Carlos I. s manželkou Sofií, holandská královna Beatrix, norská královna Sonja, monacký kníže Albert II. a další osobnosti kulturního a společenského života, se stalo symbolem moderní Bratislavy a doporučují ho nejprestižnější mezinárodní bedekry a sociální sítě, takže zde potkáte i zahraniční turisty, ovšem Danubiana je také pohodlně přístupná obyvatelům Bratislavy, protože sem zajíždí pravidelná linka MHD.

A tak nezbývá než sednout na vlak do Bratislavy nebo riskovat jízdu po D1, mohu garantovat, že cílem cesty nebudete zklamáni.

Danubiana park

 

 

?

    Nominujte autora do ankety Bloger roku

    Autor: Eva Štěpánková | pondělí 17.7.2023 6:25 | karma článku: 13,63 | přečteno: 436x
    • Další články autora

    Eva Štěpánková

    Elvis a Sputnik v Berlíně

    27.1.2022 v 7:00 | Karma: 9,20