Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Benátky a jejich Bienále

Jsem zodpovědný občan, samozřejmě jsem využila právo vyjádřit se k budoucnosti země, kde žiji, ale momentálně jsou mojí volbou vzpomínky na úplně jinou, příjemnější událost.

Benátky jsou asi pro každého synonymem romantiky, na jejich gondolách už se určitě projelo hodně milenců i novomanželských párů, včetně těch, kteří si tam jezdí tyhle okamžiky připomenout. Já měla v paměti pouze jeden nádherný, ale uspěchaný den před pěti lety, kdy jsem poprvé vyměnila pražské tramvaje za benátské MHD čluny tzv. vaporetta a slib, že se tam musím určitě vrátit.

Ten čas nastal letos, kdy před mojí touhou podívat se tam v době mezinárodního filmového festivalu zvítězila jiná událost - největší světová přehlídka výtvarného umění Biennale di Venezia čili Benátské bienále. S dodržováním významu názvů je to v Benátkách trochu zapeklité, protože Bienále (znamenající jednou za dva roky) představovalo od roku 1895 každý lichý rok pouze výtvarné umění, ale v roce 1930 byly připojeny i přehlídky filmu, hudby a divadla (tamější filmový festival v roce 1932 byl prvním na světě) a v roce 1999 i architektury. A aby to bylo složitější, filmový festival se koná každý rok v září v paláci na ostrově Lido, takže původního názvu se drží jen výtvarné umění a architektura, které se střídají v lichý a sudý rok.

I když různé instalace a související akce najdete po celých Benátkách, centrem všeho je výstavní areál v Giardini di Castello, který je mimo konání Bienále uzavřený. Původně bažina, kterou nechal Napoleon Bonaparte vysušit, aby zde na březích pouze přes "vodu" od náměstí sv. Marka a Dóžecího paláce, otevřel veřejné zahrady, se stala v roce 1895 za účasti krále a královny svědkem otevření hlavního pavilonu Italia a tím zahájení prvního Bienále. V roce 1907 svůj pavilon přidala Belgie a postupně přibývaly další země až do konečného počtu třiceti. Náš výstavní pavilon projektoval v roce 1925 Kotěrův žák Otakar Novotný ve stylu moderního klasicismu a po rozpadu Československa se v něm každoročně oba národy střídají.

Upřímně řečeno, než toto prostředí s různorodými pavilony na mně osobně lépe zapůsobily prostory v bývalých benátských loděnicích Arsenale, kde vystavují země, jež nemají stálé pavilony. Toto kouzelné místo s halami z červených cihel, je pouze částí bývalých benátských loděnic, které se začaly stavět už v roce 1104 v době Benátské republiky, měly rozlohu 45 hektarů a v době své největší slávy v 16. století zaměstnávaly 16 tisíc dělníků. Efektivní výroba dřevěných námořních obchodních lodí se Benátkám vyplatila, proslavila je a zajistila jim prosperitu a bohatství. V Arsenale, jež bylo od města odděleno vysokými hradbami, se také ale vyráběly a skladovaly zbraně (odtud také název, tj. arzenál - skladiště zbraní). Potom ovšem přišla průmyslová revoluce a benátská sláva uvadla.

Závěrem zbývá zmínit, že i když letos v našem pavilonu vystavuje Slovenská republika, jediný český umělec Luboše Plný (nar. 1961) byl vybrán přímo ředitelkou Biennale Arte paní Christine Macel, aby na této prestižní přehlídce představil v hlavním pavilonu několik svých obrazů, z nichž už dva Biennale zakoupilo.

Otevřeno zůstává do 26. listopadu 2017, potom zavře do jara své brány a v příštím roce nastoupí architektura.

Exponáty jsou jedna věc, město a prostředí, v kterém jsou vystavovány ta další, takže se občas může stát, že nevíte, co na vás udělalo větší dojem. Ano, takové jsou Benátky. Ale upřímně řečeno, něco podobného se vám může stát i v Praze na Kampě, protože to je záležitost všech krásných měst.

Biennale di Venezia

 

 

Autor: Eva Štěpánková | středa 1.11.2017 0:12 | karma článku: 11,39 | přečteno: 539x
  • Další články autora

Eva Štěpánková

Elvis a Sputnik v Berlíně

Taky cítíte, že je čas na chvíli se vymanit z nekonečného kola negativních, nepříjemných a někdy přímo nepochopitelných informací a připomenout si příjemné a zajímavé momenty například z prázdninových cest?

27.1.2022 v 7:00 | Karma: 9,20 | Přečteno: 125x | Diskuse| Kultura

Eva Štěpánková

Konečně na cestě!

Letošní podivný rok nepřeje cestování za hranice a už to vypadalo, že léto strávím sentimentálním prohlížením fotografií z minulých let. Ale pak se objevila informace o dostupné výstavě, kterou jsem musela vidět, covid necovid.

3.9.2020 v 10:22 | Karma: 6,78 | Přečteno: 267x | Diskuse| Kultura

Eva Štěpánková

Celnice, kterou projdete bez obav

Šedivé dušičkové mraky a krátící se dny mě přiměly připomenout si azurové nebe a konečně napsat něco o místě, které v bedekrech o Benátkách nebývá největším favoritem.

5.11.2019 v 7:00 | Karma: 10,87 | Přečteno: 292x | Diskuse| Cestování

Eva Štěpánková

Tohle že je knihovna?

Upoutá vás na první pohled, i když jen na fotografii. Ale teprve když její štíhlou siluetu vidíte ve skutečnosti a uvědomíte si, jak je začleněna do okolí, oceníte nejen její originální architekturu.

19.8.2019 v 7:00 | Karma: 7,14 | Přečteno: 377x | Diskuse| Cestování

Eva Štěpánková

Louisiana opravdu není jen v Americe

Sedíte a vnímáte příjemný vánek, přivřenýma očima sledujete odlesky paprsků na mořské hladině Oresundské úžiny, kolem jemně šumí listí vzrostlých stromů. Je těžké odejít, ale vy už teď víte, že sem se jednou určitě vrátíte.

13.8.2019 v 12:32 | Karma: 10,21 | Přečteno: 421x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:23

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  13:20

Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

Íránku zmizelou při protestech sexuálně zneužili a zabili, uvádí tajný dokument

30. dubna 2024  13:18

Šestnáctiletou Íránku, která zmizela v září 2022 při protivládních protestech, sexuálně zneužili a...

Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů, bez jídla a vody

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 609x
Ráda sdílím s ostatními svoje zážitky a dojmy, proto jsem začala psát tyto nepravidelné blogy. Mou celoživotní láskou je film, ráda fotím, i když jen mobilem, čím dál víc mě zajímá architektura. S tím souvisí i design a moderní umění a celkově nové podněty, za kterými ráda cestuji.

Seznam rubrik