Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Někde v diskuzi autore uvadíte že máte VŠ ekonomickou8-o.Jestliže připouštíte že ČNB se bála deflace a chtěl by jste ji lečit snížením DPH;-D tak to je velice svérázné.To že ČNB je nezávislá nás chraní před takovými ekonomy .

1 1
možnosti
DE

D72a86v82i67d 84E23v88a51n

17. 11. 2013 14:03

asi jste četl jiný článek nebo máte problém se sekundární negramotností. Nic takového jsem nikde nenapsal. Nehledě na to, že snížení DPH může klidně vést k vyššímu výběru této daně, protože lidé budou více nakupovat, čímž se zvýší poptávka a cena zboží jde nahoru. Záleží taky jakou sazbu DPH máte na mysli a o kolik ji chcete snížit. Každopádně být Vámi, pane Koranda, bych se nepouštěl na tenký led, evidentně nevíte, která bije.

0 1
možnosti
JS

Tento krok centrální banky má nejspíš hlavně politické důvody, ekonomické pohledy na věc jsou pravděpodobně pro CB méně zajímavé

1 1
možnosti
ZK

Z80d79e94n81a 94K26o28č26í

17. 11. 2013 14:39

Nicméně exportéři, kteří vyrábí z českých surovin,  materiálů a mezd opravdu tiše a nesměle jásají ( aby je nikdo neviděl a veřejně neosočoval ).  ;-)

0 1
možnosti
Foto

ČNB prostě a jednoduše nemůže tvrdit, že v podstatě nemá jinou možnost než devalvovat. Ve světě probíhají měnové války, ten stát, který devalvuje dřív, ten na tom bude chvíli o něco lépe než ostatní. Na celém světě se totiž platí nekrytými penězi, které se tisknou a tisknou. V USA se tomu říká QE neboli kvantitativní uvolňování. Takže hyperinflace je věc jistá.

1 0
možnosti
RK

Trh je složen z více segmentů, nejen z exportu. Pokud devalvuje švýcarský frank, na kupní sílu obyvatelstva to má minimální vliv. Tzn. že všechny služby fungují bez omezení. Bohužel pokud to někdo udělá u nás, pro řadu živnostníků a menších podnikatelů to bude likvidační. Kvůli takovému kroku ČNB se z nás postupem času stane pouze exportní země s vysokou nezaměstnaností a nízkými příjmy.

1 0
možnosti
Foto

Krok ČNB je opravdu diskutabilní a nejsem si plně jist, že bych tak postupoval. Ovšem na druhou stranu stojí za to sledovat tu vlnu hysterie, která se následně zvedla a propočty "odb(p)orníků", podle nichž bude mít tento krok fatální důsledky, počínaje hyperinflací až po zhroucení státu. Kromě toho se noří různé konspirační teorie kdo, s kým, o čem, pro koho.

Rovněž hodnotit správnost intervence podle toho kdo je pro a kdo proti je nesmysl, protože při použití takového klíče bych to musel plně schvalovat, když je silně proti Klaus.

Pozitivem je, že se aspoň pobavím u toho, když čtu výplody většiny těch, kdo se přes noc stali makroekonomy a ačkoliv by si ani nedokázali spočítat úrok ze své půjčky, dokáží naprosto přesně a s neochvějnou jistotou spočítat drastické a dramatické dopady intervence ČNB. Bavit se klidně můžu, protože dopady jistě budou, ale ty by v opačném gardu byly stejně a zřejmě by se bez zásahu blížily k tomu, co zdejší "ekonomové" naprosto jasně "vědí".

Ačkoliv: kdo si hraje nezlobí - tak jen dále a houšť milí "znalci". ;-)

1 1
možnosti
DE

D49a36v11i52d 49E70v81a16n

16. 11. 2013 12:45

Bavit se klidně můžete pane Macháčku, já ekonomickou vysokou školu mám, z toho že soudíte, že hodnotím intervenci podle toho kdo je pro a kdo je proti, soudím, že neumíte ani číst.

1 1
možnosti
JH

J27a82n 84H53l88e94d10í88k

16. 11. 2013 12:13

čs ekonomové na čele s Zemanem- Fischerem- Rusnokem- Mládkem se rozhodli učinit první tzv. "ozdravný" krok a dali pokyn čs bance. Samozřejmě, že krok zaplatí pracující a šetřílci, ti, co pumpují stát kasu jak zázračnou krávu-- se mohou smíchy popadat za pohrudnici. Nic nemajíce, zneužívají sociální podpory ve všech 12ti podobách--- obdrží vyrovnání se zvýšenými náklady na bydlení a alkohol a budou jako vždy vysmátí. Blbci, kteří pracují--- jim to a taky imunním  politikům-- uhradí a rádi, protože volili KSČSSD, jelikož jsou uvědomělí a skvělých bankéřů si váží.

1 0
možnosti
  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1997x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik