Recenze audioknihy: David Walliams – Babička drsňačka

Britský herec, komik a scénárista David Walliams je známý hlavně svými komediálními výstupy z pořadu Little Britain, kde spolu se svým kolegou Matem Lucasem ztvárňují nejrůznější postavy ve vtipných, někdy hodně provokativníc

Hlavní postavou vyprávění o Babičce drsňačce je jedenáctiletý Ben, který chce být instalatérem, ale jeho rodiče, velcí fanoušci taneční soutěže „Tančíme s hvězdami“ by si přáli, aby se jejich jediný syn stal profesionální tanečníkem.
Každý pátek jezdí Ben za svou babičkou, kterou má sice rád, ale trávení času v jejím kapustou zasmrádlém domě je pro něj za trest. Babička je stará, hrozně prdí a nutí Bena jíst kapustovou polévku. Kromě toho je s ní nuda, jedinou zábavou, kterou totiž dokáže každý týden babička vymyslet, je hraní Scrabble. Ben by nejradši k babičce ani nejezdil, ale jeho rodiče mají pátky rezervované pro sebe a není nikdo jiný, kdo by Bena v tomhle čase mohl hlídat.

Jednou se Ben u babičky vyloženě trápí a rozhodne se zavolat rodičům a pokusit se je přemluvit, aby si pro něj přijeli, protože u babičky je děsná nuda a on tam už nechce být. Rodiče se mu přesvědčit nepodaří, ale telefonát zaslechne babička, a protože ji mrzí, že se u ní vnukovi nelíbí, rozhodne se prozradit Benovi velké tajemství. Tím rozpoutá netušené dobrodružství a Ben je nadšený.

Víc o ději prozrazovat nechci. On totiž samotný obal audioknihy, který je totožný s obálkou tištěné předlohy, prozrazuje dost. Podle mého názoru výběr autorů v tomto směru nebyl příliš šťastný. Jediné plus u mě má za to, že barevná ilustrace odpovídá zaměření audioknihy především na dětské posluchače.

Babičku drsňačku načetl Jiří Lábus, což se ukázalo jako skvělá volba interpreta, protože pan Lábus  dodává celé audioknize na originalitě. Hlas náležitě přizpůsobuje každé postavě, jejímu věku a temperamentu, myslím, že nejlíp si poradil právě s babičkou. Ostatně s interpretací ženských hlasů má pan Lábus bohaté zkušenosti.

Audiokniha Babička drsňačka potěší především mladší posluchače a protože správný příběh pro děti nebo chcete-li mládež by měl mít i nějaké důležité sdělení, tak vás můžu ujistit, že nechybí ani v tomhle vyprávění.

Nemůžu říct, že by se mi Babička drsňačka vůbec nelíbila, ale znám i lepší příběhy podobného typu, takže podruhé si ji asi nepustím. To ale neznamená, že se nebude líbit třeba zrovna vám… nezjistíte to ale jinak, než, že si audioknížku poslechnete sami.

Autor: Eva Gusmanová | sobota 14.2.2015 19:13 | karma článku: 6,79 | přečteno: 562x