Proč Egyptští kapitání nepijou?

Možná taky znáte tu písničku o opilém námořníkovi "What shell we do with a drunken sailor" .... Jeden by si myslel, že takový opilý námořník není přece žádný problém. Ale kde že! Před několika lety si totiž plula po Rudém moři jedna safari loď, teprve 5 měsíců stará. Jak tahle loď dopadla po menší oslavě se můžete podívat na fotkách. Teda ne že by nyní nebyla pěkná, ale loď si má přece pěkně plout po hladině ...






Pěkná to lodička dlouhá kolem 32 metrů a dokonce - nám Čechům - s celkem znělým jménem OSKAR I. Na konci týdenní safari plavby bývá slavnostní jídlo, dort a oslava. Turisté otevírají své zásoby tvrdšího alkoholu, dopíjejí plechovky piva. Na lodi je veselo a zábava.





Pokud jste byli na více takových plavbách, asi jste si všimli, že kapitáni se tohoto veselí a popíjení nijak zvlášť neúčastní. Možná si řeknete - no tak to o dost přicházejí asketi jedni :-). A přece se našel jeden kapitán, který to s turisty na lodi trošku víc rozjel a rozhodl se že zapaří.








Dal si nějaké to pitíčko a ejhle, asi něco neohlídal, přehlédl nějaký ten útes a už to bylo. Kolem třetí hodiny v noci se u Shaáb Marsa Alam v Egyptě tato loď poroučela ke dnu do hloubky zhruba 12 metrů. 








Ryby si z dřevěné kostry lodi udělaly prolejzačku. Na fotkách se můžete kochat, jak tahle lodička vypadá dneska. Když se na místo dostanete sami, bez houfů dalších potápěčů před vámi a po vás, můžete vidět jak loď okupuje hejno ryb, větší kousky se schovávají v tmavých koutech pod zádí a drobné rybky křižují mezi trámky.










Věřte či nevěřte, ale ani píď jsem si nevymyslela, všecko je to tu popsáno přesně tak jak to slyšel vyprávět náš kapitán Rasad. A jestli Vám to váš kapitán vyprávěl trochu jinak? No a co, ale kapitáni v práci prostě pít nemaj, ne? ;-).


























 



Fotografie: Erika Pospíšilová
Použití fotografií pouze se svolením autora.

Autor: Erika Pospíšilová | úterý 4.11.2008 19:59 | karma článku: 18,14 | přečteno: 2928x