Potápěčský kurz pod stromeček?

Jestli je vaším tajným snem potápění, co třeba si zapřát k vánocům poukázku na kurz potápění? Jestli slouží zdravíčko, je to úžasný dárek, který vám či vašim blízkým na roky může přinést skvělé zážitky a nádherné dovolené. 1-2 kurzy v ceně autoškoly, a mořský svět se vám může otevřít na plno.  Čím vás mohu nalákat? Jednoznačně něčím o čem se tak často nemluví a nepíše. Nádherné zážitky z nočních ponorů v moři. Krásné barvy které se vyloupnou pod umělým osvětlením, korálové útesy nebo vraky prozářené potápěčskými světly tak, že dostávají absolutně hollywoodský nádech velkoleposti.

Kdo máte zájem o noční ponory v Egyptě, vybavte se dobrým základním světlem, záložními příručními baterkami, případně ještě chemickým světlem které si můžete upevnit na lahev. V případě že by vám náhle došla pod vodou všechna světla - shodou nějakých zákeřných náhod za které byste jistě nemohli - váš buddy se bude rozhlížet po vodní světlušce :-) a má větší šanci vás spatřit, než když bude hledat černou hroudu.

Praktické je také zavěšení stroboskopu na lano pod loď pro usnadnění orientace při návratu do lodi. Kompas si berte rozhodně sebou i se svým buddy partnerem, a před ponorem si s kompasem v ruce vyjasněte polohu lodi a plán trasy!! Pro noční ponory v moři je plán ponoru opravdu důležitý - ledaže byste se vyžívali v tom, kopat po hladině půl kilometru k lodi. Jestli se na noční ponory necítíte, nebo pro ně nemáte dost zkušeností, určitě ze za každou cenu do moře v noci nenuťe.

Při nočních ponorech můžete potkat některé zajímavé živočichy, kteří vylézají právě v noci. V rezervacích s výskytem žraloků se naopak noční potápění nedoporučuje, protože žraloci v noci vyrážejí na lov.
Noční potápění v Egyptě skýtá mnohem více barev než denní, kdy pod 10 metrů hloubky většinu barev pohltí modrá. Při nasvícení umělým světlem se ukáží barvy v plné kráse.

Zajímavým elementem je odraz měsíce na vodní hladině, který může být pro některé začátečníky v prvním dojmu z hladiny vnímán jako odraz světla od lodi. Takže pozor, měsíc je kapku daleko.

V noci před vámi mnohé ryby budou méně utíkat a budete mít více možností si je v klidu prohlédnout nebo vyfotografovat. Noční ponor má svojí specifickou atmosféru. Vnímejte noční moře, vnímejte vraky a korálové homole, zpoza kterých prosvítají lampy dalších potápěčů. To jsou okamžiky, které se vám vryjí do paměti jako jedny z nejkrásnějších při potápění.

Všem, kteří se v roce 2010 chystají využít dovolenou k potápění v moři a za tuto zimu si čerstvě udělají kurzy pro potápěče doporučuji natrénovat noční ponory v českých temných vodách. Kromě krásných českých ryb - jako jsou úhoři, kapři, ježdíci nebo okouni, při troše štěstí i nějaká ta štika - je to skvělý tréning, z kterého pak můžete čerpat při nočních ponorech v moři.

A co si mohou přát potápěči? Nabízí se profesionální podvodní pouzdro na fotoaparát, pro naprosto živé vzpomínky! Uvidíte že si vyhrajete, zvláště má-li Váš fotoaparát možnost manuálního nastavení expozice. Focení pod vodou je trochu jiné, a je to prostě výzva :). Nebo se v potápěčských centrech nabízí hi-tech novinka - Oceanic DataMask s miniaturním LCD panelem, která by se dala přirovnat k hands-free. Všechny klíčové informace o hloubce, tlaku vlahvi nebo času ponoru vidíte okamžitě přímo promítané v masce.

Fotografie: Erika Pospíšilová

Autor: Erika Pospíšilová | neděle 13.12.2009 3:01 | karma článku: 9,84 | přečteno: 1421x