Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IN

I16r54e85n 91N46e83u93m78a79n

18. 11. 2013 20:31

Zde je překlad článku, který o tom vyšel včera ve francouzské agentuře AFP

http://www.slapyreport.cz/content/tezba-zlata-v-mokrsku-znovu-na-scene-pisi-francouzi

0 0
možnosti
ZS

Není pravda, že těžba a kyanidové loužení musí nutně vést k devastaci krajiny. Třeba na Novém Zélandu existuje zpracovatelský závod přímo v centru města a zvenčí byste ho od jiné továrny nerozeznala. Všechno je pouze o tom, jak se nastaví podmínky kontraktu a jak se následně budou kontrolovat.

Na druhou stranu by byla škoda, kdyby zlato za víc jak 150 miliard (a dalších víc jak 100 miliard v Kašperských Horách) připadlo někomu jinému, než státu. Jednoho dne by to mohlo být základem silné národní měny, stejně jako za první republiky zlato, které ukořistili legionáři v Rusku.

2 1
možnosti
LK

Nesouhlasím s první částí Vašeho názoru. Všechno není jenom o podmínkách kontraktu, záleží také hodně na podmínkách krajiny, ve které se má těžit. Jaké jsou tyto podmínky na Novém Zélandu a jaké u nás? Mají například také tam spolu se zlatem 9 tisíc tun arzenu, který máme my u nás? Jistě tu bude i řada dalších podstatných rozdílů.

A co se týče druhé části: tato zásoba zlata by skutečně podle selského rozumu měla zůstat Čechům. Ale byla bych pro počkat, až budeme znát a umět technologie, které nám ho umožní získat bez toho, že bychom zplundrovali tak krásný kus země.

0 0
možnosti
Foto

Hnal bych je svinským krokem. Jenomže co víme, kolik už "zodpovědným" nasolili.

2 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2328x
Novinářka a spisovatelka je reportérkou časopisu National Geographic, píše také pro MF Dnes a iDNES, Neviditelného psa, čte své fejetony v ČRo. Vydala deset knih. Jako žákyně spisovatele vede vlastní kurzy tvůrčí Psaní podle Lustiga, učí v Akademii ČTK, na Fakultě umění a designu v Plzni. Práce jejích studentů i další informace o kurzech najdete na: www.psanipodlelustiga.cz.

 

 

Seznam rubrik