Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Souhlasím s Vámi. Možná nebyl dokonalý, ale věřila jsem mu, to, co říkal.

0 0
možnosti
JK

Václav Havel, rozhovor pro Rádio Svobodná Evropa, červenec 1989:

"Domnívám se, že žijeme v historické chvíli krize totalitního systému komunistického typu a že se začíná těžce rodit nějaký systém jiný, systém demokratičtější, ale nevím jaký; to ještě nebylo jaksi v histrorii vyzkoušené, co se z toho může zrodit. Rozhodně není myslitelný nějaký návrat do minulosti - taková ta normální parlamentní demokracie, jak funguje na Západě; to asi bude něco jiného, něco nového, ale nevím přesně co. Já mám samosebou své osobní všelijaké představy a vize a nápady, ale to je věc druhá." = třetí cesta..

V knížce novináře-disidenta J. Lederera ČESKÉ ROZHOVORY, vydané v r. 79 v Kolíně nad Rýnem v nakladatelství Index, kde na straně 44 pan Havel říká přímou řečí: "Považuji se za socialistu. Ba domnívám se dokonce, že jsem si leccos vzal i z marxismu."

Chtěli v Listopadu vůbec změnu režimu? Nepředstavovali si, že se jen vymění garnitury, že odstavení komunisté s lidskou tváří zasednou opět u vesel a utlumení levicoví intelektuálové budou moci opět hlásat své utopie o třetích cestách a společnosti, jaká tu ještě nebyla? On ten socialismus jim asi nevadil, jen byl blbě perzonálně obsazen. Trocha svobody a možnost jezdit ven a ostatek by mohl zůstat..

Když jsem si v r. 98 koupila knihu Antonína Bělohoubka >Rozmluvy s Václavem Černým< vydanou nakladatelstvím Primus a přečetla si na straně 162 slova charakterizující V. Havla již v roce 1979: "On je však chorobně ješitný, chorobně ctižádostivý. Je celý nesvůj, když se oněm týden ve světě nemluví. Staví lidi do nedomyšlených situací ...", a na str. 179 další hodnocení: "Je pracovitý. Kutí něco pořád, ale je tajnůstkář. Vadí mi jeho neúplná upřímnost. Dělá mi starost jeho veliká ctižádost.", které je dokonce z roku 1976. Jen byla kolem něj uměle vytvářena gloriola dokonalosti.

0 1
možnosti
JK

ODS vznikla proti vůli a za aktivního Havlova odporu. Byl to on, kdo chtěl zachovat všeobjímající Občanské fórum, které mu umožňovalo provádět politiku na kabinetní způsob, kdy neexistují přesná pravidla a jasně vymezená koaliční odpovědnost. To, že vznikl tradiční systém politických stran, bylo navzdory Havlovi. 

(Čímž neomlouvám problémy "pravice").

Carl Gustav Jung   „Skutečná existence nepřítele, na něhož je možno svést veškeré zlo, znamená pro svědomí člověka nesmírnou úlevu. Můžeme alespoň bez zábran říci, kdo je ten ďábel, a je nám pak jasné, že příčina našeho neštěstí se nachází vně, a nikoli snad v našem postoji.“

"Šťastní" to lidé, kteří veškeré zlo na politickém poli naší republiky za celých 24 let dokáží nacpat do jedné osoby a případně do jedné demokratické politické strany. Přeji jim rychlé až zřejmě bleskurychlé řešení všech problémů budoucnosti "po jejich".

0 0
možnosti
JK

Kdo má vize, měl by jít k doktorovi (Helmut Schmidt, německý kancléř 1974 - 1982)

0 0
možnosti
PK

Ahoj,

díky za velmi výstižný článek. I já dost často blouzním o slušnosti a etice. A takových je nás více, naštěstí.

4 3
možnosti
MP

Není-li humanitární bombardování bombardování považováno za krveprolití, pak se hluboce omlouvám.

5 1
možnosti
JK

J67i98ř38í 11K30r78a45u14s

5. 12. 2013 8:59

Vážený pane Klaus, nechte mrtvé spát a nekopejte stále do nich !

4 5
možnosti
VV

Pokud přivřu oči nad Havlovou naivitou a politickou nezkušeností, čímž jsem také prošel, ale coby bezvýznamný jedinec jsem tím uškodil jen sám sobě, Vám dávám plně zapravdu a děkuji za článek.

5 4
možnosti
JK

J45i69ř95í 74K89r10a21u69s

5. 12. 2013 9:00

Havel nebyl naivní. Pouze nechtěl krve prolití.

0 2
možnosti
PP

Jsem rád, že si někdo najde čas a řekne to za nás ostatní. Dík.

5 1
možnosti
Foto

L98u27b60o58š 76H83e10r14o

4. 12. 2013 21:39

Paní Dana Emingerová,jak trefné,díky za článek.Pan Klaus buď na sebe chce upozornit ( třeba má strach aby se na něj nezapomělo - což ovšem nelze -  zapomenout na jeho utahování opasku) a nebo mu přeskočilo.Co je z toho pravda já nevím - možná je obojí pravda .Karma.

4 5
možnosti
Foto

Havel měl vizi a byl o tuto vizi lepší, než technokraté moci. Na druhou stranu nebyly jeho vize ideální pro tuto zeměpisnou šíři a délku a čas.

Správně píšete o mravních hodnotách a slušnosti, tedy kategoriích, které byly upozaděny až pošlapávány v minulých letech našimi "vládci". Problém je však v tom, že váš apel nejde sluchu zase jen u lidí, kteří si úctu k těmto hodnotám v sobě uchovali.

Skalní vyznavači Klause (opravdu skalní, protože lidé jen ošizení již prokoukli a opustili ho) budou dále uznávat svého guru někteří proto, že přes jeho stín nejsou schopni vidět realitu, jiní proto, že se stydí přiznat chybu a v koutku duše doufají, že se snad Klaus zase dostane na výsluní.

Nikdo z Klausových adorantů si totiž není schopen uvědomit, že vše, co Klaus dělá a říká se prioritně týká jeho osoby a k ní se vztahuje. Pokud tedy nyní Klaus káže o tom, že tržní ekonomika a parlamentní pluralistická demokracie po posledních volbách skončila, vyjadřuje pouze vnímání  své osoby a svých možností v současné společensko-politickém prostředí.

A to je, díkyPřírodě, minimální s trendem tendujícím k nule.

6 2
možnosti
MB

Pokrivené videnie samého seba (viď Klaus alebo jeho adoranti) zpôsobuje pokrivené videnie sveta okolo. Pokrivenie vzniká väčšinou v detstve, keď rodičia nevedia dieťaťu dať vyváženú spätnú väzbu (pochváliť a zároveň povedať, čo by mal urobiť inak), často býva týrané a tak dieťa nevie, aké má silné a aké slabé stránky. Nič nového pod slnkom. Hľadá potom vinníkov svojho stavu nie v sebe, ale všade okolo. Podobne ako keď sa niekto hanlivo vyjadruje k morálke, k pojmom pravda a láska. Väčšinou títo ľudia tieto pojmy majú pokrivené, pretože im to nikto nevysvetlil ani názorne neukázal, ako má táto láska a pravda vyzerať.

4 2
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2328x
Novinářka a spisovatelka je reportérkou časopisu National Geographic, píše také pro MF Dnes a iDNES, Neviditelného psa, čte své fejetony v ČRo. Vydala deset knih. Jako žákyně spisovatele vede vlastní kurzy tvůrčí Psaní podle Lustiga, učí v Akademii ČTK, na Fakultě umění a designu v Plzni. Práce jejích studentů i další informace o kurzech najdete na: www.psanipodlelustiga.cz.

 

 

Seznam rubrik