Šetřit nemá cenu, v hlavní roli jistič a „spravedlnost“

ERÚ připravil velké změny ve vyúčtování elektrické energie. Budou platit od 1.1.2017 a prý se dočkáme spravedlivého systému. Realita spíše než spravedlnost připomíná výrok „všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější".

V čem spočítá změna

Platba za elektřinu se dělí na tzv. regulované a neregulované platby. Neregulované připadají dodavateli, regulované potom distributorovi, Operátorovi trhu apod. Změna se týká pouze částek regulovaných, které můžeme velmi zjednodušeně chápat jako ty, jež se týkají „dopravy“ elektřiny k nám, poplatků za obnovitelné zdroje aj.

Regulované platby se dosud odvíjely od spotřeby, tedy čím větší spotřeba, tím úměrně vyšší úhrada za distribuci. Nově se budou odvíjet nikoli od faktu, kolik energie spotřebujeme, ale od velikosti hlavního jističe.

 

Co odběratelům úprava přinese

Není odběratel jako odběratel, jak však logika napovídá, zdražení se dočkají zejména odběry s menší spotřebou, zvýhodnění zase ty s velkou.

I přes všechny webové kalkulačky, včetně té na portálu Energetického regulačního úřadu, není možné nyní přesně vyčíslit, jak se změna dotkne konkrétního odběrného místa. Výše distribučních poplatků je totiž stanovována každoročně (obvykle na konci listopadu) na příští kalendářní rok, což znamená, že přesný výpočet ještě zhruba deset měsíců nebude možno provést.

Přesto však – u chat nebo chalup může být nárůst poplatků za distribuci (a většinově bude) ve stovkách procent. To znamená, že je třeba si připravit několik tisícikorun ročně. Ani byty se nevyhnou zdražení – a opět je pravděpodobné, že minimálně jedna tisícikorunová bankovka opustí Vaši peněženku.

Naopak u průmyslových zákazníků může být sleva ve statisících i milionech korun ročně.

 

Co dělat

Řada zákazníků nemá správně nastavenou hodnotu hlavního jističe a s ním související sazbu. Prostá rada týkající se revize a snížení hodnoty jističe však může pokulhávat (cirkulárka na chatě, rychlovarná konvice a pračka naráz v bytě apod.). Pak se vyplatí přemýšlet, zda nutně potřebujete mít spuštěny všechny spotřebiče naráz, zda obýváte všechny místnosti v domě (např. starší občané po úmrtí partnera) apod. Komplexní radu udělit nelze a ne všichni odběratelé jsou na tom obdobně.

 

Shrnutí

Výhoda se týká skutečně jen velkých odběratelů, kteří také měli šanci diskutovat připravované změny více let.

Pro domácnosti je mínusem zvýšení celkových nákladů na elektřinu.

Nastává čas na otázku, zda běžný český důchodce je vůbec schopen takový nárůst účtů unést. Tvrzení, že nový systém přináší spravedlnost, se zcela míjí účinkem nejen proto, že se více rozevřou nůžky mezi těmi majetnějšími a chudšími, ale zejména proto, že ztrácí jakýkoli smysl energií šetřit.

Více než polovina celkových nákladů na elektřinu je totiž tvořena právě platbou za distribuci a tak úsporné spotřebiče nebo zateplení (topí-li zákazník elektřinou) z valné části ztrácí smysl.

Kam se budou přesouvat peníze z kapes retailových zákazníků nebo diskuse o tom, zda náhodou nemohlo zapracovat lobby, není předmětem tohoto článku a nemá valný smysl se jí zabývat.

Co však smysl řešit má, je otázka, proč v době, kdy ceny energií na burze klesají stále níže, EU se (krom uprchlíků) snaží chránit koncového zákazníka před podvody a vláda propaguje zvýšení životní úrovně těch slabších z nás, je vůbec možné, že projde de facto bez povšimnutí schválení „spravedlivějšího přerozdělování“.

Autor: Michal Eisner | pátek 29.1.2016 21:25 | karma článku: 35,54 | přečteno: 1804x