Kauza jističe – neumíme vyřešit, tak odložíme

Bouřlivě diskutované zavedení nové tarifní soustavy se otřásá v základech. Jakmile je však jednou nastavena trasa ke globálnímu zdražení, jen málokdo sejde na vedlejší cestu.  

Co se mělo stát

Více než polovinu plateb za elektřinu tvoří regulované částky. Více zde: http://eisner.blog.idnes.cz/c/493298/setrit-nema-cenu-v-hlavni-roli-jistic-a-spravedlnost.html

Doposud naše vyúčtování ovlivňovala spotřeba, tedy čím více „prosvítíme“, tím více i platíme. Nově by měl o regulovaných položkách rozhodovat jistič. V závislosti na jeho velikosti se potom mění celková suma za distribuci.

Logicky to znamená zdražení zejména pro domácnosti a menší firmy, chataře apod. Naopak obrovskou úsporu mohou zaznamenat velcí průmysloví spotřebitelé.

 

Obrat o 180 stupňů nebo jen o 90?

Podle Energetického regulačního úřadu má být nový systém spravedlivější, alespoň tak informoval veřejnost ještě před krátkým časem. Pomineme-li fakt, že jsme směrem k EU zavázání průběžně snižovat spotřebu energie, nadneseme-li se i nad to, že kupovat úsporné spotřebiče nemá valný smysl, jaká spravedlnost se nabízí třeba pro ty, kteří energií šetří a bydlí sami?

Vzhledem k tomu, že někteří vládní činitelé by rádi, aby bylo vidno, že se zlepšuje životní úroveň obyvatelstva (a je kladem důraz na důchodce, sociálně slabší a větší rodiny), byla kritika otázkou času.

Od populárních řešení typu „necháme si udělat analýzu“ až po „budeme věci diskutovat“.

Diskuse proběhla, po ní někdo moudrý přišel na fakt, že celá tarifní soustava je možná napočítána značně podivně, takže někdo jiný se dalších odborníků zbavil. A co dál?

Odložení neznamená zrušení, přepočítání nemusí znamenat valnou změnu. Zákazník sám je zmatený. Má měnit jističe, odvézt cirkulárku z chaty nebo prostě čekat, kdo a kdy rozhodne?

 

Závěrem

Vhodným řešením je řešit energie doma nebo ve firmě komplexně. Tedy nespoléhat jen na změnu dodavatele, ale na celkovou optimalizaci vlastního energetického hospodářství. Namátkou krom diskutovaných jističů řešit případnou změnu sazby, výměnu zastaralých zařízení za nové (kondenzační kotle apod.) nebo třeba dotace. Při současných cenách na burze je podstatné i najít vhodný produkt.

Nastavená (a s velkými odběrateli velmi dlouho diskutovaná) cesta směrem ke globálnímu zdražení bude jen velmi těžko nějak přerušena. Je tedy na každém odběrateli, zda se jen slepě podřídí nebo zkusí najít vhodné řešení.

 

 

Autor: Michal Eisner | pátek 4.3.2016 20:18 | karma článku: 15,34 | přečteno: 776x