Jaké budou ceny elektřiny pro rok 2015?

Většina dodavatelů nové ceníky elektřiny zveřejňuje každoročně až na konci listopadu. Čeká na tradiční obchodníky a podle jejich politiky stanovuje tu svou. I přesto je už nyní možno odhadovat, jakým směrem se trh bude vyvíjet a co nás čeká. Jak příjemně nebo nepříjemně nás překvapí vyúčtování v příštím roce?

BURZA A OBCHODNÍCI

Ceny elektřiny na burze v dlouhodobém kontextu klesají, aktuální hodnota je o řád níže, nežli na počátku roku. Pro obchodníky to znamená, že mohou realizovat nákup komodity levněji. Vyplatí se jim tak nabízet klientům různé produkty s fixací ceny (viz aktuálně ČEZ GARANT).

 

JAKÉ BUDOU CENY?

Na cenu komodity má vliv celá řada externích faktorů, zejména aktuální ekonomická situace, nenadálé konflikty nebo třeba umělé snižování kurzů. I tak se ale dá takřka s jistotou předvídat, že se ceny silové elektřiny (tedy to, co reálně „prosvítíme“) nebudou v roce 2015 zvedat. Je reálné, že mohou klesnout. Je třeba ovšem dodat, že na koncovou cenu má vliv nejen cena samotné komodity, ale i distribuční část, která tvoří více než polovinu našich výdajů. Její výší stanovuje Energetický regulační úřad a dozvíme se ji až ke konci roku.

 

CO BY MĚL DĚLAT ZÁKAZNÍK

Nespěchat. V současné době se nevyplatí uzavírat nové produkty s fixací ceny. I změna dodavatele, byť se jeví výhodně, má svůj čas. Na kalkulátorech a srovnávačích (např. TZB info) se můžeme porozhlédnout i v prosinci, kdy už budou nové ceníky známy.

Pokud jsme už podepsali, pamatujme, že při změně ceny směrem nahoru máme právo od smlouvy odstoupit.

 

UŽITEČNÉ ODKAZY:

www.eru.cz – stránky Energetického regulačního úřadu

http://www.pxe.cz/ - burza

http://kalkulator.tzb-info.cz/cz/dodavka-elektricke-energie - nezávislý kalkulátor cen energie

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Eisner | středa 8.10.2014 11:55 | karma článku: 9,81 | přečteno: 1264x