Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Edmund Černá Zmije

13. 12. 2011 10:53
Jenže tohle není důvod žádné krize

Důvod je v tom, jak lidé vnímají stát. Jedni ho vnímají jako něco, co z nich jen tahá peníze a nic za to nedává, druzí ho vnímají jako něco, kde jsou peníze, které je možné bez uzardění čerpat. A další vnímají stát jako někoho, kdo je povinen se postarat o to, aby jim bylo dobře.

-

Tohle vnímání státu pak při volbách vede k dělení na pravičáky, kteří doufají, že jim volená strana ušetří něco z jimi placených daní, a levičáky, kteří doufají, že jim levicové strany zajistí snadný a bezproblémový život - bez ohledu na to, kdo to zaplatí.

-

Do značné míry si za to může stát sám, a to kvůli způsobu, jak hospodaří. Takže jsme v začarovaném kruhu stereotypů, z kterého nevede cesta bez nějakého vážného otřesu.

0 0
možnosti
EM

Edudant M.

13. 12. 2011 11:10
Re: Jenže tohle není důvod žádné krize

No to je v podstatě jiná interpretace toho co jsem psal já. Problém jde od zdola. Možná už dnes dělení postrádá ten smysl.  Pravice a levice se v politické struktuře (alespoň u nás) protínají a hrají na city. A jak říkáte bez vážného otřesu ten začarovaný kruh nikdo nezmění. Ten vážný otřes však může být mnoha charakterů.

0 0
možnosti
PH

petrph

13. 12. 2011 9:43
kdysi jsem četl nádhernou myšlenku

Že totiž rasismus bude minulostí až teprve tehdy, kdy si i líný a neschopný Źid najde své uplatnění. (Autor tím narážel na tezi že i v době těch největších pogromů na Židy, byli ti nejschopnější a nejbohatší z nich takzvaně za vodu a dobře zabezpečeni).

Jinými slovy, i ten neschopný Pepík, který chodí do práce a odvádí dostatečný výkon, ačkoliv je v práci nerudný, ačkoliv si dá po práci pivko a kecne si k bedně, by měl mít za svou práci dostatečný příjem pro svůj život a svou rodinu, a rovněž by měl být svým státem (za placené daně - přímé i nepřímé) dostatečně chráněn, jak po sociální, právní, bezpečnostní, národností, atd stránce chráněn....Pokud toto nefunguje, tak chyba není u toho Pepíka, ale někde úplně jinde...

1 0
možnosti
EM

Edudant M.

13. 12. 2011 9:49
Re: kdysi jsem četl nádhernou myšlenku

Podle mého názoru to je moc utopická myšlenka a možná i dost nepřiměřená.

Problémy většinou jdou od zdola. To že si kecne k telce samozdřejmě je věc jeho osobní to byla spíš metafora pro otravný stereotyp. Měl sem spíš na mysli celkovou náladu ve společnosti. Náladu mezi lidmy. Úplně elementárně: když jste naštvaní v práci přinesete to domu. Doma to chytne manželka a je naštvaná. Jde na nákup a přenese to na prodavačku. Prodavačka na zákazninici. Zákaznice na svého manžela, které je Váš šéf.  Člověk se bojí zeptat na to čemu nerozumí protože by byl v dnešní společnosti chytráků označen za tupce. Lepší je šoupat nohama a radši nevyjadřovat. To pak ale pořád bude padat člověk hloubš a hloubš.

0 0
možnosti
E

energetik22

13. 12. 2011 9:32
Trochu si všichni(i autor) počtěte tohle:

byznys.ihned.cz/analyzy-a-komentare/c1-54174710-petr-robejsek-evropa-ma-prilis-stare-staty-aby-mohly-budovat-soustati

0 0
možnosti
EM

Edudant M.

13. 12. 2011 9:34
Re: Trochu si všichni(i autor) počtěte tohle:

já sem si právě díky tomuhle článku vzpoměl na Baťovo rokování :) ale díky za link pod článke. Je to dobrý rozhovor.

0 0
možnosti
H

hugomárapokutář

13. 12. 2011 9:25
Nu dobrá!

A co autor? Už se vyrovnal sám se sebou? A hlavně by mě zajímalo, co už dokázal nebo je to taky jenom jeden z Pepíků?

1 0
možnosti
EM

Edudant M.

13. 12. 2011 9:29
Re: Nu dobrá!

Můj pepík je smíchaný z ze všech. Tudíž i ze mě ;-)

0 0
možnosti

Ottis300

13. 12. 2011 9:14
Dobré, řekl bych, reflektujete realitu

R^

0 0
možnosti
V

villík

13. 12. 2011 9:06
Hmmm...

Koukám, že máte v podstatě pravdu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1124x
Víš jak.